Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του τέλειου χειμωνιάτικου -και όχι μόνο- γλυκίσματος που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, παρότι δεν έχει σοκολάτα!!!!
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι γιούρτι 2%
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- 4 κουταλάκια του τσαγιού baking powder
- Ξύσμα από 1 ½ μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 ½ μεγάλο πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
- Βγάζουμε το φύλλο από την συσκευασία, το χωρίζουμε σε μονά ή διπλά φύλλα και το αφήνουμε να ξεραθεί τουλάχιστον για μισή ώρα.
- Ακόμα καλύτερα να το αφήσετε από το προηγούμενο βράδυ.
- Αφού έχει στεγνώσει το φύλλο το κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι.
- Το μέγεθός τους πρέπει να είναι σε μέγεθος ευρώ ίσως και μικρότερα.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για την πίτα και στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο φύλλο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά το φύλο.
- Ανακατεύουμε καλά για να μην μείνουν μάζες ζύμης.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.
- Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Είναι έτοιμη όταν βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγεί στεγνό.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 20 λεπτά περίπου
- Με καυτό το σιρόπι βρέχουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα.
- Την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να κρυώσει και να πιεί το σιρόπι.
Καλή επιτυχία
Από τον food blogger Σπύρο Παγιατάκη
Advertisements
Advertisements