Μην χασετε

Ποια είναι τα αίτια της ξηροδερμίας στους αγκώνες και 9 τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Όταν μιλάμε για ξηρότητα της επιδερμίδας, το πιο συνηθισμένο σημείο εμφάνισης είναι η ξηροδερμία στο πρόσωπο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που παρουσιάζεται στο σώμα και ιδιαίτερα στους αγκώνες ή τα γόνατα. Άλλωστε πρόκειται για ένα μέρος του σώματος που πολλές φορές παραμελούμε να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή και περιποίηση.

Τα αίτια για την ξηρή και σκληρή επιδερμίδα στα σημεία αυτά, που έχουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες, είναι πολλά. Κι επειδή το δέρμα είναι αρκετά παχύ και δεν μπορεί να ενυδατωθεί αρκετά από μόνο του, αποκτά εύκολα ξηρότητα.

Μάλιστα, κάποιες φορές οι ξηροί αγκώνες συνοδεύονται από φαγούρα, σπυράκια και ξεφλούδισμα, ενώ υπάρχουν και φορές που εμφανίζονται σκληρύνσεις και φολίδες. Στις περιπτώσεις αυτές ενδέχεται το πρόβλημα να είναι πιο βαθύ και να οφείλεται σε δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Επίσης, αρκετά συχνό φαινόμενο είναι και οι μαύροι αγκώνες ή τα σκούρα γόνατα, που μπορεί να προέρχονται από καθημερινά και απλά αίτια, σε συνδυασμό με την ξηροδερμία.

Advertisements

 

Σε τι οφείλεται η ξηροδερμία στους αγκώνες;

Τα αίτια που τα γόνατα και οι αγκώνες γίνονται ξηροί είναι τα εξής:

  • Συσσώρευση νεκρών κυττάρων και πάχυνση του δέρματος
  • Έκθεση στον ήλιο
  • Ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Τριβή με επιφάνειες ή υφάσματα
  • Αφυδάτωση του σώματος γενικότερα
  • Μπάνιο με πολύ ζεστό νερό
  • Δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση ή έκζεμα
  • Διαβήτης ή θυρεοειδής
  • Ορμονικές διαταραχές, όπως στην εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση κλπ
  • Φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά και άλλα
  • Αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος
  • Συσσώρευση ακαθαρσιών
  • Δυσχρωμίες λόγω επουλωμένων ουλών ή γεροντικές κηλίδες
  • Κάπνισμα, αλκοόλ

Αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σκούρους αγκώνες.

Πως να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα στους αγκώνες και τα γόνατα

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη επανεμφάνισης του φαινομένου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να βρείτε την πηγή του προβλήματος στο οποίο οφείλονται οι ξηροί και μαύροι αγκώνες,

Advertisements

Αν πρόκειται για κάτι απλό, όπως η ξηροδερμία λόγω αφυδάτωσης, καιρικών συνθηκών ή τριβής με τα ρούχα και σκληρές επιφάνειες, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν με φυσικές μεθόδους.

Σε περίπτωση όμως που οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση (έκζεμα, ψωρίαση κλπ) ή σε κάποια χρόνια νοσήματα (διαβήτης, θυρεοειδής κλπ) συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον δερματολόγο.

Ξεκινήστε λοιπόν αλλάζοντας ελαφρώς την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και δίνοντας περισσότερη προσοχή στις πάσχουσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αποφύγετε την παραμονή στο ντους για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ζεστό νερό.
  2. Επενδύστε σε αφρόλουτρα και σαπούνια χωρίς άρωμα, καθώς πολλές φορές τα αρωματικά προϊόντα τείνουν να αφυδατώνουν περισσότερο την επιδερμίδα.
  3. Φροντίστε να κάνετε απολέπιση με ήπιο τρόπο και όχι με σκληρά πήλινγκ την πάσχουσα περιοχή, έτσι ώστε να αποφύγετε τον τραυματισμό της.
  4. Μην αμελείτε την ενυδάτωση της περιοχής μετά το μπάνιο, αλλά και συχνότερα όταν βλέπετε πως οι αγκώνες και τα γόνατα σας τείνουν να ξηραίνονται.
  5. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα ενυδατικά προϊόντα (λοσιόν ή κρέμες) με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βαζελίνη, βούτυρο κακάο και βούτυρο καριτέ.
  6. Μην ξύνετε τα σκληρά και ξηρά σημεία που έχουν δημιουργηθεί στους αγκώνες και τα γόνατα σας.
  7. Δώστε προσοχή στα ρούχα και τα σκεπάσματα που χρησιμοποιείτε, ειδικά αν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς και στα απορρυπαντικά που βάζετε για το πλύσιμο τους.
  8. Προστατεύστε τους αγκώνες και τα γόνατα σας από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, μην αμελείτε την εφαρμογή αντιηλιακού όταν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο.
  9. Επιλέξτε τα ιδανικά προϊόντα για την περίπτωση σας, παίρνοντας συμβουλές από κάποιον δερματολόγο.

 

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπιστούν οι ξηροί και μαύροι αγκώνες ή γόνατα.

Αν παρόλα αυτά η ξηροδερμία στους αγκώνες επιμένει και ιδιαίτερα αν αρχίσουν να εμφανίζονται σπυράκια και ερεθισμοί, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ενδέχεται να πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο, όπως ψωρίαση ή έκζεμα, και να χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα