Για όσους νηστεύουν το κρέας η σημερινή συνταγή είναι η ιδανική.
Υλικά
- 1 ¼ της κούπας γίγαντες
- 2 κομμάτια λευκό ψωμί, κομμένα σε τέταρτα
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 170 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
- 280 γραμμάρια σπανάκι
- 400 γραμμάρια ντομάτα σε κύβους
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼φλ. άνηθο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Πλένουμε και μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε μία κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα νερό και λίγο αλάτι. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή για περίπου 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, τρίβουμε το ψωμί σε ένα μπλέντερ μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αφού οι γίγαντες έχουν μαλακώσει τους βγάζουμε από τη φωτιά και τους στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και ½ κ.γ. αλάτι και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, έπειτα προσθέτουμε το μισό από το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο σπανάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα δύο λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο σπανάκι τους γίγαντες, τα κυβάκια ντομάτας, τον άνηθο και τις άλλες 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και τους βάζουμε σε ένα πυρίμαχος σκεύος. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και με την ψίχα του ψωμιού και μαγειρεύουμε στον φούρνο για 20 λεπτά