Μία απολαυστική φθινοπωρινή κολοκυθόπιτα, με ωραίο άρωμα από τη μαραθόριζα και το δυόσμο.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο για πίτες
- 1½ κιλό ψίχα κολοκύθας, σε κομμάτια
- 1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 300γρ. φέτα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο περίπου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Καθαρίζετε την κολοκύθα και την αραδιάζετε πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Την περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα στις άκρες.
Ζεσταίνετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα μέχρι να μαλακώσουν. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Αδειάζετε την ψημένη κολοκύθα σε μπολ και την πατάτε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα αβγά, τη φέτα, το δυόσμο, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα ένα με πινέλο που βουτάτε σε ελαιόλαδο. Αδειάζετε μέσα το μίγμα της γέμισης και ισιώνετε. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα λαδώνοντας τις άκρες τους και σκεπάζετε τη γέμιση.
Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα επίσης ένα προς ένα και κόβετε τριγύρω όσο φύλλο περισσεύει. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και με ένα κουτάλι την περιχύνετε με το γάλα στα σημεία που τη χαράξατε.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175oC και ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή