Το μπάνιο αποτελεί μια απολαυστική και απόλυτα χαλαρωτική διαδικασία για το παιδί μας. Από τη βρεφική του ακόμη ηλικία το μωρό μαθαίνει με το μπάνιο να απολαμβάνει την ασφάλεια του ζεστού νερού. Οι αισθήσεις του τονώνονται, ενώ οι δεξιότητές του βελτιώνονται, μια που μέσω του νερού κάνει τις πρώτες του «εξερευνήσεις». Λόγω του υγρού περιβάλλοντος της μήτρας τα περισσότερα μωρά λατρεύουν την επαφή με το νερό, γι’ αυτό και γίνονται εκδηλωτικά, παίζουν, γελούν, πιτσιλούν και το απολαμβάνουν.
Εκτός όμως από την απόλαυση, το μπάνιο είναι πολύ ευεργετικό και για την ανάπτυξη του παιδιού. Παίζοντας με τις μπουρμπουλήθρες, το παιδί ξεκινά να αναπτύσσει τον συντονισμό ματιού – χεριού. Βυθίζοντας τα παιχνίδια στο νερό, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο, ενώ πιτσιλώντας και χτυπώντας την επιφάνεια του νερού μαθαίνει σταδιακά την σχέση αιτίου – αιτιατού.
Να λοιπόν πώς βοηθάει το μπάνιο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης
Το μπάνιο διεγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού
Καθώς το μωρό μας μεγαλώνει, αρχίζει να απολαμβάνει τα παιχνίδια με το νερό. Βυθίζει αντικείμενα, παρατηρεί τον τρόπο που επιπλέουν και δοκιμάζει τις νέες του δυνάμεις «εκτοξεύοντας» παιχνιδάκια έξω από το νερό. Ολες οι αισθήσεις του βρίσκονται σε εγρήγορση. Με το μπάνιο τα μωρά, αισθάνονται τη ζεστασιά, το κρύο ή την υγρασία πάνω στο σώμα τους, ακούνε τις πιτσιλιές τους, μυρίζουν και γεύονται το νερό κάνοντας μπουρμπουλήθρες και παρατηρούν τα αντικείμενα να επιπλέουν γύρω τους.
Το μπάνιο ενδυναμώνει την «εμπιστοσύνη» του παιδιού στον εαυτό του
Το παιδί μας μαθαίνει πολλά πράγματα μέσα από τη διαδικασία του μπάνιου. Βρίσκει το κέντρο βάρος του, κινεί τα χέρια και τα πόδια του, κάνει υποβρύχιες βουτιές… Ολα αυτά του δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα όριά του και βέβαια να ξεκινήσει μια πρώτη σχέση εμπιστοσύνης με το σώμα του και τις δυνατότητές του.
Το μπάνιο ενδυναμώνει την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
Μεγαλώνοντας το παιδί και διεκδικώντας πλέον το δικαίωμα να κάνει μόνο του μπάνιο, αρχίζει να μαθαίνει διαφορετικά πράγματα. Αρχικά μαθαίνει ότι μπορεί να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του, ότι είναι ικανό και δυνατό άτομο. Δηλαδή να πλυθεί μόνο του και να το κάνει καλά! Ακόμη θέλει να μας δείξει πόσο πολύ καλά τα καταφέρνει χωρίς τη βοήθειά μας.
Το μπάνιο βοηθάει στις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού και την ικανότητα σκέψης
Πόσο συχνά δεν ακούμε το παιδί να ξεκινάει διάλογο με τα παπάκια ή τα αυτοκινητάκια του μέσα στην μπανιέρα. Ερωτήσεις όπως «διψάει το παπάκι;», ή «κρυώνει το ψαράκι», είναι πολύ συχνές όταν το νήπιό μας βρίσκεται χαλαρό μέσα στην μπανιέρα του. Με το μπάνιο ένα παιδί μαθαίνει την επίλυση προβλημάτων, για παράδειγμα πώς θα βρέξει το σφουγγάρι με το αφρόλουτρο, ή πόση ποσότητα σαμπουάν μπορεί να κάνει αφρό. Μαθαίνει δηλαδή πόσο ικανό είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που του παρουσιάζονται.
Το μπάνιο εξασφαλίζει ηρεμία και θετική διάθεση στο παιδί
Τα προϊόντα μπάνιου με την ευχάριστη μυρωδιά τους εξασφαλίζουν ηρεμία, βελτιώνουν τη διάθεση, την αυτοσυγκέντρωση του παιδιού και ταυτόχρονα το βοηθούν να αποκτήσει αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για όλη του τη ζωή.
Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που απολαμβάνουν ένα ζεστό μπανάκι με τέτοιου είδους χαλαρωτικά προϊόντα χρειάζονται 37% λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και ξυπνούν πιο ευτυχισμένα το πρωί.
Πώς θα εξασφαλίσετε στο μωρό σας ένα απολαυστικό μπάνιο με ασφάλεια
Τα περισσότερα παιδιά ανυπομονούν να έρθει η ώρα του μπάνιου για να παίξουν με το νερό. Ομως η μπανιέρα εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.
Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρέπει ποτέ ένα παιδί κάτω των πέντε ετών να μένει μόνο του μέσα στο μπάνιο, ούτε για ένα λεπτό.
Από τα 7 του χρόνια και μετά θα είναι σε θέση να κάνει, με την καθοδήγησή μας πάντα, και μόνο του μπάνιο.
Οδηγός ασφάλειας
Ελέγχουμε η ποσότητα του νερού να είναι τέτοια ώστε να μην είναι επικίνδυνη για το παιδί.
Τσεκάρουμε διαρκώς τη θερμοκρασία, γιατί μπορεί να αλλάζει όσο το παιδί είναι στην μπανιέρα.
Τοποθετούμε μέσα στην μπανιέρα ένα «χαλάκι» από καουτσούκ για να είναι λιγότερο ολισθηρό το πάτωμα της και βάζουμε ένα κάλυμμα πάνω από το στόμιο της βρύσης για να προστατεύσουμε το κεφαλάκι του παιδιού από χτυπήματα και γρατζουνιές.
Επιβεβαιώνουμε ότι αν υπάρχουν συρόμενες γυάλινες πόρτες στο ντους, είναι κατασκευασμένες από γυαλί ασφαλείας.
Διατηρούμε το νερό του μπάνιου σε θερμοκρασία 37 έως 37,5 βαθμούς Κελσίου. Τα παιδιά προτιμούν ένα πιο δροσερό μπάνιο από ό,τι οι ενήλικοι.
Μαθαίνουμε στο παιδί μας να κάθεται στην μπανιέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και να μην προσπαθεί να βγει από αυτή.
Κρατάμε τις ηλεκτρικές συσκευές (όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά) μακριά από την μπανιέρα.
Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα. Τα ακατάλληλα προϊόντα μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα του παιδιού και να του προκαλέσουν εξανθήματα.
Προτιμάμε προϊόντα που διατηρούν την ισορροπία του pH της ευαίσθητης παιδικής επιδερμίδας, χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς. Συστατικά όπως η αλόη ή οι πρωτεΐνες σιταριού είναι κατάλληλα για τα παιδιά. Τα προϊόντα πρέπει να είναι δερματολογικά και οφθαλμολογικά ελεγμένα.