Μην χασετε

Οι 10 χρυσοί κανόνες των ευτυχισμένων ζευγαριών

Οι 10 χρυσοί κανόνες των ευτυχισμένων ζευγαριών, από μια διάσημη κλινική ψυχολόγο

Μπορεί να δώσατε αιώνιους όρκους αγάπης αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι όρκοι αυτοί μετατράπηκαν στην καλύτερη σε ρουτίνα και στη χειρότερη σε πεδίο μάχης. Η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Marriage Rules: A Manual for the Married and the Coupled Up, Harriet Lerner, μας δίνει δέκα βασικούς κανόνες για να ζήσει ο γάμος σας μια δεύτερη Άνοιξη.

1. Μην κριτικάρετε τους γονείς του συντρόφου σας
Ξέρετε τώρα πως είναι. Μπορεί οι γονείς μας να έχουν τα χειρότερα ελαττώματα του κόσμου, αλλά μόνον εμείς έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον σύντροφο σας. Η οικογένειά μας δεν είναι επιλογή μας, αλλά από την άλλη μαζί της συνδεόμαστε με δεσμούς αίματος. Αν πάλι η οικογένεια του είναι επικριτική μαζί σας ή παρεμβατική εξηγήστε στον σύντροφό σας ήρεμα πως το  καλύτερο θα ήταν να μιλήσει ο ίδιος στους γονείς του και να βάλει τα όρια του σεβασμού και επικοινωνίας.

2. Μιλήστε του με ειλικρίνεια για τους (ή τις) πρώην σας

Όσο κι αν σκέφτεστε πως δεν του «πέφτει» λόγος, κάποια στιγμή μπορεί να συναντήσετε κάποιον πρώην σας και να σας εκθέσει ανεπανόρθωτα. Τι πιο απλό λοιπόν όταν βρεθείτε στη θέση αυτή να του πείτε με τρόπο κοφτό και ειλικρινή ότι πρόκειται για μια παλιά σας σχέση; Κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει για το παρελθόν σας. Το αντίθετο μάλιστα: Το παρελθόν μας, μας ανήκει και οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

3. Κρατήστε τις αυθαίρετες συμβουλές για τον εαυτό σας
Προφέρετε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση σας αλλά αποφύγετε το «εγώ ξέρω καλύτερα» ύφος. Το ζητούμενο σε μια σχέση δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος αλλά με το να μοιραζόμαστε τα όποια προβλήματα και να βρίσκουμε μαζί λύσεις γι’ αυτά.

4. Μην αναλαμβάνετε όλες τις ευθύνες.

Μπορεί να μην σας αρέσει ο τρόπος που βάζει πλυντήριο, ή να θεωρείτε λάθος τον τρόπο που διαβάζει τα παιδιά, αλλά αυτός ο συγκεντρωτισμός σας κάποια στιγμή θα σας προδώσει. Αυτός ο συγκεκριμένος ρόλος κάποια στιγμή θα σας κουράσει, θα νιώσετε αδικημένες και τότε θα στραφείτε εναντίον εκείνου που σας κούρασε: του συντρόφου σας. Προσπαθήστε να ζητάτε την βοήθεια του και να ρωτάτε την γνώμη του. Μην σκέφτεστε ότι δε θα λειτουργήσει. Όταν κάποιος νιώσει ότι τον υπολογίζουν λειτουργεί θετικά και αποτελεσματικά.

Advertisements

5. Μην τσακώνεστε για θέματα του παρελθόντος
Συχνά οι άνθρωποι για να μη λύσουν ένα πρόβλημα του παρόντος αναμασάνε προβλήματα του παρελθόντος. Το σωστό είναι να αναφερόμαστε σε αυτά που προκύπτουν τώρα.

6. Μη διστάζετε να διαφωνήσετε και κυρίως μην καταπιέζετε τα συναισθήματα σας  
Η αποφυγή της σύγκρουσης δεν είναι κατά ανάγκη δείγμα μιας ευτυχισμένης συντροφικής ζωής. Μην φοβάστε τις συγκρούσεις. Όλες οι σχέσεις τις εμπεριέχουν. Αν δεν εκφράσετε τα συναισθήματα πόνου, θυμού, λύπης, αλλά τα αφήσετε απωθημένα θα βγουν ανεπεξέργαστα ως παθητική ή ενεργητική επιθετικότητα, σε κάποιον άλλο ανύποπτο χρόνο. Έτσι οι αποστάσεις θα γίνουν αγεφύρωτες. Πείτε με ειλικρίνεια στον σύντροφό σας αυτό που σας ενοχλεί, είτε αυτό αφορά το καπάκι της οδοντόκρεμας που αφήνει πάντα ανοιχτό, είτε ένα πιο σοβαρό θέμα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να έχετε το θάρρος και το κριτήριο να διαχωρίζετε το σημαντικό από το ασήμαντο. Και βέβαια να προτείνετε λύσεις: «Ναι ξέρω πως θεωρείς ασήμαντο να πετάς το σλιπ σου στο πάτωμα αλλά εμένα με ενοχλεί. Οπότε τι θα έλεγες αν το έβαζες στο καλάθι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην μπανιέρα;»

7. Μην κοινοποιείτε σε άλλους τα προσωπικά σας 

Και ιδιαίτερα μπροστά στον σύντροφό σας. Ιδιαίτερα οι άντρες είναι πολύ ευαίσθητοι με τα προσωπικά τους δεδομένα και συνήθως απεχθάνονται να εμπλέκονται τρίτοι σε αυτά

8. Φροντίστε τον 
Ναι, πράγματι, έχετε δουλειά, παιδιά και ένα ανελέητο πήγαινε έλα όλη την ημέρα. Ωστόσο έχετε ποτέ αναλογιστεί πόση προσοχή δίνετε σε εκείνον; Μπορεί να θεωρείτε πως έχετε απομακρυνθεί αλλά αναλογιστήκατε ποτέ ποια ήταν η τελευταία φορά που τον χαιδέψατε, τον ρωτήσατε πως νιώθει, αν θέλει κάτι;  Και ποια η τελευταία φορά που  «βγήκατε» ραντεβού όπως παλιά;

9. Ποτέ μην αναφέρετε τη λέξη διαζύγιο.

Είναι μια λέξη σκληρή και ιδιαίτερα βάναυση. Κανένας άνθρωπος που αποφασίζει να ενώσει τη ζωή του (για πάντα) με κάποιον άλλον δεν θέλει να χωρίσει. Επίσης μην την αναφέρετε ποτέ σαν απειλή

10. Ας γίνει ο σύντροφος σας η νούμερο 1 προτεραιότητα σας
Με άλλα λόγια μην δίνετε σημασία σε αυτά που σας λέει η μαμά σας η πεθερά σας ή οι φίλοι σας. Αλλά ούτε να αφήσετε την ρουτίνα και το μεγάλωμα των παιδιών να την υποβιβάσει. Ένα ζευγάρι δυνατό και ενωμένο δε θα βγει ποτέ νικημένο! Τελικά το ζητούμενο είναι ο καθένας να είναι σε θέση να αγαπάει και να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους ως πρόσωπα, ανεξάρτητα από το εάν απορρίπτει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του. Μήπως τελικά να απολαμβάναμε τον σύντροφό μας έτσι όπως είναι;

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα