Όση εμπιστοσύνη κι αν έχεις στον εαυτό σου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως κάποιες ημέρες η αυτοπεποίθησή σου δεν είναι στα καλύτερά της. Όπως ακριβώς και η διάθεσή σου.
Συμβαίνει σε όλους μας και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό βάσει ψυχολογίας. Τι γίνεται, όμως, όταν παρατηρείς πως η αυτοπεποίθησή σου έχει αρχίσει να σε εγκαταλείπει για τα καλά; Όταν νιώθεις πως κάθε ημέρα αισθάνεσαι και λιγότερο καλά μέσα σου;
Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Και μια γενικότερη «εσωτερική» αναζήτηση σίγουρα σου είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακτήσεις τις χαμένες σου δυνάμεις τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Αυτό ακριβώς σου μαθαίνει να κάνεις η κλινική καθηγήτρια ψυχολογίας του Harvard Medical School, Susan David, Ph.D, στο βιβλίο της «Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive…», μέσα στο οποίο «κρύβονται» οι τρεις σχεδόν… μαγικές «ασκήσεις» για τους μύες της αυτοπεποίθησής σου!
Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείς να τις εντάξεις στην καθημερινότητά σου;
Βήμα 1ο: Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου
«Όλα τα συναισθήματα -θετικά και αρνητικά- είναι προσωρινά», υποστηρίζει η επιστήμονας και συνεχίζει: «Δώσε χώρο σε αυτά σου τα συναισθήματα και επίτρεψε στον εαυτό σου να προχωρήσει».
Η ίδια επιμένει πως είναι απαραίτητο να βιώσουμε κάθε κατάσταση που μας προβληματίζει ή μας θλίβει προκειμένου να την ξεπεράσουμε. Διότι επιμένοντας να απορρίπτουμε όσα νιώθουμε, το μόνο που καταφέρνουμε τελικά είναι να μην αφήνουμε το πρόβλημα να περάσει στη σφαίρα του παρελθόντος.
Βήμα 2ο: Μάθε να βλέπεις το δάσος και όχι το δέντρο
Μην κολλάς σε ό,τι σε στεναχωρεί. Προσπάθησε ακόμα και από τα αρνητικά να βγάζεις κάτι θετικό που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την εικόνα σου. Ακόμα και μια αποτυχία είναι χρήσιμη για την εξέλιξή σου ως άνθρωπος, ως γυναίκα, ως επαγγελματίας.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία.
Βήμα 3ο: Κάνε τον εαυτό σου τον καλύτερο φίλο σου
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάθε να συζητάς τα προβλήματά σου με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Να εκφράζεις με λόγια όσα σκέφτεσαι και νιώθεις σα να τα λες σε κάποιον τρίτο κι ας είσαι η μοναδική που σε ακούς. Είχες σκεφτεί ποτέ ότι είσαι ο άνθρωπος μπορείς να… σου δώσεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές;
Μετά από όλα αυτά, αξίζει να αναθεωρήσεις ορισμένα πράγματα όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής σου στις δυσκολίες, δεν νομίζεις;