Το μυστικό της ευτυχίας αποτελεί θέμα που έχει πολλάκις απασχολήσει τους επιστήμονες. Τελικά ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πραγματικά ευτυχισμένο; Είναι η φήμη, τα χρήματα, ή μια ήρεμη, οικογενειακή ζωή;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο κάθε άνθρωπος μεν μπορεί να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον όρο «ευτυχία», ωστόσο το ταξίδι προς αυτή είναι κοινό για όλους! Και σύμφωνα με νέα μελέτη, μόνο εύκολο δεν το λες…
Έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Dr. Brett Ford, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι τελικά εκείνα που μας ανοίγουν τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία!
Η επιστημονική ομάδα, στην προσπάθειά της να συσχετίσει την αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων με την εξέλιξη του ανθρώπου σε σημαντικούς τομείς της ζωής του, διαπίστωσε πως όσοι αναγνωρίζουν και δέχονται να βιώσουν ολοκληρωτικά τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, της απογοήτευσης, της οργής, της ζήλειας ή ακόμα και της απόγνωσης, χωρίς να ψάχνουν διέξοδο να καλύψουν όσα νιώθουν, είναι στην πραγματικότητα πιο υγιείς σε ψυχολογικό επίπεδο από εκείνους που με την φαινομενικά θετική τους ενέργεια πασχίζουν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις.
Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εθελοντές, ξεκαθαρίστηκε πως όσοι έχουν την τάση να επιτρέπουν στον εαυτό τους να πέφτει ψυχολογικά βιώνοντας στο έπακρο τα αρνητικά συναισθήματα πάσης φύσεως μέσω του κλάματος, είναι τελικά εκείνοι που παρά το γεγονός πως καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πιο στρεσογόνα καθημερινότητα από τον μέσο όρο, εντέλει καταφέρνουν να αποδειχτούν πιο ευτυχισμένοι από άλλους.
Κάπως έτσι, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως το να βιώνει κανείς έντονα αρνητικές καταστάσεις χωρίς να προσπαθεί να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα, όχι μόνο δεν αποτελεί αυτοκαταστροφική τάση, μα επιπλέον συνδέεται με άκρως θετικά για την ψυχολογία μας αποτελέσματα.
Πώς γίνεται αυτό;
Διότι τα άτομα καταφέρνουν να μετουσιώνουν οτιδήποτε αρνητικό τους έχει συμβεί σε κάτι θετικό για τη μετέπειτα πορεία τους. Κάτι φυσικά που δεν είναι δυνατό να συμβεί σε όσους αρνούνται να βιώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, προσπαθώντας εντέχνως να κρύβουν την αλήθεια τους πίσω από συμπεριφορές που στηρίζονται στο μότο της «θετικής ενέργειας».
Μήπως τελικά το να περνάμε διαστήματα φορώντας το στέμμα της drama queen δεν είναι τελικά τόσο κακό;