Κατά πάσα πιθανότητα ναι, μπορείς. Από ένστικτο και μόνο είσαι σε θέση να καταλάβεις τι ζητά το μωρό σου και πανέτοιμη να του δώσεις ό,τι χρειάζεται για να είναι καλά και ήρεμο.
Εδώ όμως μιλά η επιστήμη. Όσο και να γνωρίζεις τις αντιδράσεις και τα «θέλω» του παιδιού σου, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν μόνο τρεις κατηγορίες κλάματος στην περίπτωση των βρεφών.
Πρόκειται για το βασικό κλάμα (που αποτελεί αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται), το κλάμα του θυμού (όταν κάτι δεν τους αρέσει) και το κλάμα του πόνου, το οποίο είναι και το πιο εύκολο να καταλάβομε όταν υφίσταται.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα μωρά δεν κλαίνε μόνο για να εκφράσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση, μα και στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί μας. Έχουν άλλο τρόπο επικοινωνίας; Σαφώς όχι!
Κάθε φορά που το μωρά μας κλαίνε, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωπες με ένα σύνολο φυσικών συνεπειών που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστα ούτε για τα ίδια ούτε και για εμάς. Η ερυθρότητα του δέρματος, η έντονη εφίδρωση και η επιβράδυνση της αναπνοής είναι μόλις μερικές από αυτές.
Πρόκειται για αντιδράσεις του οργανισμού που οφείλονται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο ενεργοποιείται όταν κάτι προκαλεί τα δάκρυά μας: Από μία μεγάλη στεναχώρια ή έναν έντονο πόνο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μάθουμε να τις αναγνωρίζουμε ως συνέπεια του κλάματος και να μην υποθέτουμε κάθε φορά πως συμβαίνει κάτι ανησυχητικό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν το κλάμα είναι έντονο και διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό για κάθε παιδί, η συμβουλή του παιδιάτρου μας κρίνεται απαραίτητη.