Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας. Φτιάχνεται με κολοκυθάκια, φέτα, ενώ χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει φύλλο.
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 ματσάκι δυόσμο
- 2 κ.σ. βασιλικό
- 4 αβγά
- 400 γρ. φέτα
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 20 γρ. καλαμποκάλευρο, για το ταψί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια πιέζοντας για να βγάλουν όλη την υγρασία τους. Αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Βάζουμε τα κολοκύθια σε μια πετσέτα και πιέζουμε καλά να φύγει η υγρασία και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ με τα κολοκύθια.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Advertisements
Advertisements