Σε όλους αρέσουν τα κλασσικά και παραδοσιακά φαγητά. Όχι αυτά τα νέα και εκσυγχρονισμένα, αλλά εκείνα που έφτιαχνε η μαμά και μύριζε νοστιμιά όλο το σπίτι.Έτσι είναι και αυτή η συνταγή. Παραδοσιακή και νόστιμη.
Και πιστέψτε μας, νοστιμότερους γίγαντες στο φούρνο δεν έχετε ξαναφτιάξει.
Από την Πέγκυ Παπαδοπούλου
Υλικά
- ½ κιλού φασόλια «γίγαντες»
- 6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
- Λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 2 πιπεριές «χρωματιστές» – πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη [χρωματικά εδώ ταιριάζει η κόκκινη]
- 4 μεγάλα κρεμμύδια
- 4-5 φυλλαράκια δάφνη
- 6 σπυριά μπαχάρι ολόκληρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- Λίγο νεράκι
- Ελάχιστο μαϊντανό
- Προαιρετικά: μπούκοβο ή κόκκινη καυτερή πάπρικα
Εκτέλεση:
Advertisements
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό την προηγούμενη νύχτα «να φουσκώσουν»
- Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα ξεζουμίζουμε.
- Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
- Σε καθαρό νερό βράζουμε περίπου 1 ώρα (σε χύτρα 30 λεπτά)
- Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει
- Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
- Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια, και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης
- Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
- Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη [του κρεμμυδιού], και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι μας.
- Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί μας.
- Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά μας.
- Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
- Ψήνουμε στους 180°. Θα απαιτηθεί μία ώρα και πλέον. Εξαρτάται από την ποιότητα των «γιγάντων».
- Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν!
- Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.
Πικάντικη παραλλαγή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πιπέρι μας με κόκκινη καυτερή πάπρικα. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.
Εναλλακτικά:
Προς το τέλος του ψησίματος, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο σε χλιαρό νερό.
Μετά από 5 λεπτά σουρώνουμε το νερό και πασπαλίζουμε το μουσκεμένο πλέον μπούκοβο στους γίγαντες. Η γεύση που προκύπτει είναι δυνατή αλλά όχι καυτερή.
Καλή σας επιτυχία!
Advertisements