Εύκολη συνταγή για σπιτική ζουμερή πορτοκαλόπιτα με φύλλο κανταΐφι και γιαούρτι!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 300 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 3 φύλλα αρμπαρόριζας
Για την πορτοκαλόπιτα
- 750 γρ. κανταΐφι
- 4 αβγά, μέτρια
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το σερβίρισμα
- ξύσμα πορτοκαλιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Advertisements
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τα φύλλα αρμπαρόριζας, και τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να βράσει το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα
- Ξάνουμε το κανταΐφι, το απλώνουμε σε δύο ταψιά, και το αφήνουμε να ξεραθεί για 90 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι, και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Το μείγμα μπορεί να φαίνεται κομμένο, αλλά μη σας ανησυχεί.
- Σπάμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέσα στον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κανταΐφι από το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 25×35 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.
- Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να απορροφήσει η πίτα όλο το σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με ξύσμα τπορτοκαλιού και σερβίρουμε.
Advertisements
Advertisements