10 βήματα για περισσότερη ηρεμία και λιγότερες ανησυχίες
Η υπερανάλυση της σχέσης σου είναι μια κακή συνήθεια – και κάτι για το οποίο πολλές από εμάς είμαστε ένοχες. Η υπερβολική σκέψη και ανάλυση σε μια σχέση μπορεί πραγματικά να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση σου. Και ακόμα κι αν γνωρίζεις ότι η υπερβολική σκέψη είναι κακή, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις.
Παρακάτω, θα βρεις δέκα συμβουλές από τους ειδικούς για το πώς μπορείς να σταματήσεις να αναλώνεσαι υπερβολικά σε ζητήματα που αφορούν τη σχέση σου:
Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου
1. Μην αναλύεις ό,τι βγαίνει από το στόμα του
“Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν σωστά και δεν λένε πάντοτε τα πράγματα που εννοούν,” εξηγεί η ειδικός σχέσεων Vikki Ziegler.
“Το γεγονός ότι ο σύντροφος σου δεν λέει ότι σε αγαπάει αρκετές φορές την ημέρα ή δεν αισθάνεται άνετα με το να σε φιλάει σε δημόσιους χώρους, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε μια εκπληκτική σχέση”, λέει η Ziegler. “Σταμάτησε τις εμμονές σου με συγκεκριμένες λέξεις ή την έλλειψή τους και εάν υπάρχει κάτι που σε απασχολεί, συζήτησε το μαζί του”.
2. Εστίασε στο πώς αισθάνεσαι
“Αναρωτήσου πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου στο πλαίσιο της σχέσης”, εξηγεί η Jess O’Reilly, ειδικός σ∈ξουαλικών σχέσεων. “Αυτό μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη ιδέα του πού βρίσκεστε ως ζευγάρι”.
3. Εξέτασε την προοπτική της “καλύτερης φίλης σου”
Συνήθως, οι πιο στενοί φίλοι προσφέρουν τις καλύτερες συμβουλές. Τι συμβουλή θα τους έδινες εσύ;
“Εάν υπεραναλύεις τη σχέση σου, σκέψου τη συμβουλή που θα έδινες στην καλύτερη σου φίλη αν ήταν στο ίδιο σενάριο”, λέει η O’Reilly.
4. Αναρωτήσου μήπως έχεις πολύ χρόνο στα χέρια σου
Ίσως έχεις βαρεθεί και χρειάζεσαι κάτι που σε ευχαριστεί για να γεμίσει την καθημερινότητα σου. “Δείξε περισσότερο ενδιαφέρον για τον εαυτό σου”, εξηγεί η Rori Sassoon, ειδικός σχέσεων και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Platinum Poire. “Βρίσκοντας ένα χόμπι, ένα πάθος ή κάτι που ενθουσιάζει μπορεί να σε κάνει να επικεντρωθείς σε αυτό που σου ανήκει – σε εσένα”.
5. Να είσαι σαφής με τον εαυτό σου για το τι πραγματικά χρειάζεσαι σε μια σχέση
“Μόλις καταλάβεις αυτό που χρειάζεσαι, τότε μπορείς να εντοπίσεις αν λείπει κάτι στη σχέση σου”, εξηγεί η ειδικός σχέσεων Laurel House. “Όταν καταλάβεις τι λείπει, μπορείς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου, ώστε να ξέρει και εκείνος τι είναι αυτό που χρειάζεσαι”.
6. Μην κάνετε το πρόβλημα το επίκεντρο της σχέσης
Σταμάτα να επικεντρώνεσαι στο τι είναι λάθος και, αντίθετα, στρέψε την προσοχή σου σε αυτό που θέλεις. “Με αυτό τον τρόπο, εστιάζεις στη λύση και το ιδανικό αποτέλεσμα και πώς μπορείς να το πετύχεις σε αντίθεση με το πρόβλημα”, λέει η House.
7. Πες αυτό που εννοείς – και να εννοείς αυτό που λες
Δε θα έπρεπε να διαβάσεις μεταξύ των γραμμών για να καταλάβεις τις ανάγκες και τις προθέσεις του συντρόφου σου, οπότε μην του ζητάς να κάνει το ίδιο.
8. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να είναι πιο θετικό
Αν το μυαλό σου αρχίσει να σε παρασύρει σε αυτό που σε ανησυχεί για τη σχέση, γύρισε τον τροχό και σκέψου τους φίλους σου ή το κατοικίδιο σου. “Μην σκέφτεσαι το μέλλον ή το παρελθόν. Εάν πρόκειται να είσαι με το σύντροφό σου, θα είσαι”, λέει η Sassoon.
9. Δες έναν θεραπευτή
Μερικές φορές, οι επαγγελματικές συμβουλές από κάποιον με αντικειμενική κρίση είναι η καλύτερη λύση. “Ένας θεραπευτής θα μπορέσει να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι υπερβολική”, λέει η σύμβουλος σχέσεων Lindsey Metselaar.
Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου
10. Ξεκίνα να εστιάζεις στα θετικά
Να είσαι ευγνώμονων για τα καλά πράγματα που κάνει ο σύντροφος σου για εσένα και προσπάθησε να μην εστιάζεις στα μικρά πράγματα που δεν κάνει. “Η πρακτική αυτή θα σε κρατήσει σε κατάσταση ευτυχίας και θα σε εμποδίσει να αναλύεις ολόκληρη τη σχέση”, λέει η Ziegler.