Μην χασετε

Λαχταριστό Παστίτσιο με ψαρονέφρι και κρέμα γιαουρτιού

Ένα ιδιαίτερο παστίτσιο, ελαφρύτερο από το συνηθισμένο, όμως καθ’ όλα νόστιμο και λαχταριστό.

Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 40′
Χρόνος: 40′

Υλικά

  • 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • 300 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 700 γρ. ψαρονέφρι (1 μεγάλο ή δύο μικρότερα)
  • 80 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας για το πυρέξ
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου ή κόλιανδρου, κοπανισμένοι ή τριμμένοι σε μύλο μπαχαρικών
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 ml δυνατό κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Advertisements

Τυλίγουμε το ψαρονέφρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 40 – 50 λεπτά, ώστε να παγώσει κάπως και να κόβεται ευκολότερα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε φετάκια λεπτά – ιδανικά σαν τσιπς. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα 50 ml από το λάδι και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα.

Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει ρίχνουμε τα φετάκια του κρέατος, αλάτι, πιπέρι, το γαρίφαλο και τους τριμμένους σπόρους μάραθου ή κόλιανδρου.

Ανακατεύουμε και, όταν ροδίσει το κρέας και μοσχομυρίσουν τα μπαχαρικα, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλλά πριν στεγνώσει το κρέας, έπειτα από περίπου 3 – 4 λεπτά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρονάκια 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι λένε οι οδηγίες πάνω στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε το ανθότυρο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.

Advertisements

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Αλείφουμε το πυρέξ με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Απλώνουμε το μισό μείγμα μακαρονιών – ανθότυρου, τα ισιώνουμε με ένα κουτάλι και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το κρέας με τα κρεμμύδια.

Στρώνουμε και το υπόλοιπο μείγμα μακαρονιών – ανθότυρου.

Κρέμα γιαουρτιού+ψήσιμο: Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο σε μια λεκανίτσα, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρονάκια.

Ψήνουμε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια κρούστα στην επιφάνεια, γύρω στα 40 λεπτά. Σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής, παξιμαδάκια ή ψωμί και ελιές πράσινες.

Συνταγή: Εύη Βουτσινά

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα