Παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης . Εύκολο, γρήγορο και μερακλίδικο. Τραγανό από έξω και αφράτο από μέσα. Όπως μας αρέσει.
Από τον Λάμπρο Βακιάρο
Υλικά
Για τα κουλούρια
-
- 200γρ.κίτρινο αλεύρι
- 400γρ. σκληρό αλεύρι
- 60γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 350-370ml χλιαρό νερό
- 50γρ. νωπή μαγιά
- 15γρ. αλάτι
Για την επικάλυψη σουσαμιού
- 1/2 λίτρο κρύο νερό
- 20 γρ. μέλι
- 150-200 γρ. λευκό σουσάμι
Διαδικασία
Για τα κουλούρια:
-Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι διπλασιαστεί για περίπου 45 λεπτά- 2 ώρες.
Για την επικάλυψη σουσαμιού:
-Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσει από όλες τις πλευρές.
-Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.
-Βάζουμε στο φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Tips
Σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε το μπολ με μισάνοιχτη την πόρτα.