Η αγαπημένη σε όλους πατάτα γίνεται και τούρτα.
Η σημερινή συνταγή έχει σα βασικό υλικό την αγαπημένη σε όλους μας πατάτα, αλλά είναι τόσο γευστική και πρωτότυπη που σίγουρα δεν την έχετε ξαναδοκιμάσει.
Υλικά
- 1.100 κιλά πατάτες + 1 πατάτα για διακόσμηση
- 2 αυγά
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα
- 30 γραμμάρια πεκορίνο Romano
- 80 ml γάλα
- 150 γραμμάρια ζαμπόν
- 250 γραμμάρια τυρί προβολόνε
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα για 40 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε (εκτός από μια) με ένα πιρούνι για να γίνουν πουρέ. Κόβουμε την παρμεζάνα και το πεκορίνο σε κομματάκια και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τα αυγά, το γάλα, τον πουρε, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Εν τω μεταξύ παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί το βουτυρώνουμε, βάζουμε μια στρώση από το μίγμα πατάτας και από πάνω προσθέτουμε τις φέτες ζαμπόν και το προβολόνε και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα και τελειώνουμε με λεπτές φέτες από την πατάτα που έχουμε για διακόσμηση ενώ πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.