Καλησπέρα σας! Πρόσφατα έγινα μανούλα. Με την επιστροφή μου στη δουλειά, το μωρό το πρόσεχε η πεθερά μου. Τον τελευταίο μήνα έμεινα άνεργη λόγω του ότι έκλεισε η εταιρεία και έμεινα σπίτι και το μωρό δεν της το αφήνω πλέον. Μου αφήνει συνέχεια υπονοούμενα και όποτε πάμε με τον άντρα μου, λέει συνέχεια «με ξέχασε το μωρό και δεν μας θυμάται και τα λοιπά». Εμένα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι γιατί το κάνει πολύ επιδεικτικά, με κάνει και πιστεύω ότι ζηλεύει την σχέση μου με το μωρό μου γιατί το μωρό όταν περνά περισσότερο χρόνο με κάποιον και ειδικά με την μητέρα του, δένονται πιο πολύ. Όπως και να ‘χει, με τον άντρα μου είπαμε τον Σεπτέμβρη να πάει σταθμό- τότε θα είναι 1,5 ετών. Μου έκανε επίθεση ότι είναι μικρό και έπεισε και τον άντρα μου. Έχω απηυδήσει πλέον. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω; Ποια θεωρείτε είναι η σωστή ηλικία να πάει το μωρό σταθμό;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ακούγεστε αρκετά ζορισμένη και μπερδεμένη. Ο ερχομός του μωρού σας έκανε γονείς. Τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για το μωρό σας! Η σχέση σας δε διαπραγματεύεται, ούτε η σημαντικότητα σας. Είναι δεδομένα. Το ότι υπάρχουν και αναπτύσσονται και άλλες σχέσεις, δε σημαίνει ότι εσείς χάνετε από την αξία σας. Αυτό χρειάζεται να το δείτε ξεκάθαρα. Αντιλαμβάνομαι ότι η στάση της πεθεράς σας δε σας βρίσκει σύμφωνη, ωστόσο έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείτε και δε χρειάζεται να συγχύζεστε. Είστε γονείς και έχετε την ευθύνη των αποφάσεων σας.
Είναι όμορφο εκ μέρους της πεθεράς σας που επιθυμεί και εκείνη να έχει καλή σχέση με το εγγόνι της. Μιλήστε λοιπόν με τον σύζυγό σας και συμφωνήστε μεταξύ σας με ποιο τρόπο θα φροντίσετε να βελτιώσετε αυτήν τη σχέση, κι όχι πως θα την εμποδίσετε.
Θα ήταν καλό εάν είχατε τη δυνατότητα να έχετε εσείς τη φροντίδα του μωρού σας, για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα κατά τη βρεφική ηλικία. Εάν ωστόσο αυτό σας είναι αδύνατο και χρειάζεται να εργαστείτε, η απόφασή σας ας είναι εκείνη που μπορείτε εσείς οι ίδιοι να υποστηρίξετε καλύτερα. Το μωρό σας μπορεί να κερδίσει από όλες τις επιλογές εφόσον εσείς είστε ήσυχοι και εμπιστεύεστε το πλαίσιο ή τον άνθρωπο από τον οποίο έχετε ζητήσει τη συμβολή του. Εάν εσείς έχετε αγωνία, και το μωρό σας δε θα εισπράττει ασφάλεια.
Η λύση χρειάζεται να παραχθεί μεταξύ εσάς και του συζύγου σας. Φέρατε το μωρό σας στη ζωή, και καθώς μεγαλώνει θα προκύπτουν χιλιάδες ερωτήματα για το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Μη χάνετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε και να προχωράτε!
Να σας ζήσει!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.