Μην χασετε

Είναι τα 30 η νέα “μέση ηλικία” για τις γυναίκες;

Γύρω στα 30 πλέον, έχεις ολοκληρώσει την παιδική φάση, την εφηβική φάση, την πρώτη ενήλικη φάση που προσπαθούσες να γίνεις ενήλικη ή να παραμείνεις λίγο ακόμη στην εφηβεία και πλέον ξέρεις και επίσημα, στο υπενθυμίζει και η καθημερινότητα, πως η ενήλικη ζωή είναι εδώ, είναι τώρα.

Παλιότερα, η κρίση μέσης ηλικίας, όπως αποκαλείται, ήταν για τις γυναίκες γύρω στα 50, που έβλεπαν πια την δημιουργικότητά τους και την παραγωγικότητά τους να αλλάζουν και οι συνθήκες της ζωής να είναι άλλες. Αυτό όμως δεν ισχύει με τον ίδιο τρόπο στην εποχή μας. Οι απαιτήσεις και οι προσκλήσεις για την ενήλικη ζωή, ξεκινούν ξεκάθαρα πλέον από μικρότερη ηλικία. Ακόμη και παράλληλα με το τέλος του σχολείου και τις σπουδές, ξεκινάς να ψάχνεις δουλειά και να δουλεύεις, για οικονομικούς, κοινωνικούς, προσωπικούς λόγους. Γίνεσαι δραστήρια και είσαι εκεί έξω, αναπτύσσεις και ταυτόχρονα μαθαίνεις τον εαυτό σου με κάθε νέα σου βήμα ή κάθε επανάληψη ρουτίνας. Φτάνοντας πλέον στα 30 και κοιτάζοντας πίσω, έχεις εμπειρίες και γνώσεις που μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει.

Ο κύκλος της ζωής ορίζει πως περνάμε ορισμένα χρόνια πολύ παραγωγικοί και ενεργητικοί και αυτό ακολουθείτε από ορισμένα λιγότερα χρόνια όπου θέλουμε ξεκούραση, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να πάρουμε μία ανάσα. Είναι φυσική συνθήκη αυτή και είναι απαραίτητη.

Κάπου μετά τα 30 λοιπόν θα κάνεις την πρώτη επίσημη στάση!

Advertisements

Περνάω κρίση;

·         Η δουλειά που κάνω είναι η κατάλληλη; Είμαι πραγματικά ικανοποιημένη; Κάνω αυτά που μπορώ και θέλω να κάνω επαγγελματικά;

·         Αμφιβάλλω για τις επιλογές μου στην ερwτική μου ζωή ή τουλάχιστον δεν ξέρω αν μπορώ να νιώθω όντως ικανοποιημένη και σίγουρη;

·         Μήπως ήρθε ή πλησιάζει η ώρα για να γίνω μητέρα;

·         Έκανα αρκετά από όσα ήθελα;

Advertisements

·         Αναπολώ με νοσταλγία το παρελθόν, την εφηβεία μου ή/και τα φοιτητικά μου χρόνια; Θα προτιμούσα οι μόνες μου ανησυχίες να είναι οι εξεταστικές και οι διακοπές;

·         Πόσο μακριά κατέληξα να είμαι αυτό που ήθελα όταν μικρή με φανταζόμουν 30 χρονών;

Περνάς κρίση λοιπόν, εάν οι παραπάνω ερωτήσεις είναι χαρακτηριστικές σου σκέψεις που σε κάνουν να αναβάλεις ή να αποφεύγεις να ασχοληθείς με την καθημερινότητά σου. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από δυσάρεστα συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός και η στεναχώρια και να σε οδηγούν στην απογοήτευση, την παραίτηση ή ακόμη στην επιπλέον πίεση να κάνεις περισσότερα και παραπάνω για να τα αμφισβητήσεις όλα αυτά.

Τι να κάνω αν περνάω κρίση;

·         Αυτοπαρατήρηση

Τι συμβαίνει; Γιατί τώρα; Ποιες σκέψεις σε βασανίζουν; Ποια συναισθήματα σε κουράζουν; Πόσο καιρό τα έχεις; Με τέτοιου τύπου ερωτήσεις, μπορείς να αναζητήσεις και να εντοπίσεις τι πυροδοτεί αλλά και συντηρεί την κρίση που ζεις. Μέσα από τις απαντήσεις, θα βρεις και τον δρόμο να τα διαχειριστείς και να οδηγηθείς στις απαραίτητες ενέργειες που θα μετατρέψουν αυτή την κρίση σε μία φάση ξεκούρασης ή ανανέωσης.

·         Φροντίδα εαυτού

Όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά σίγουρα κυρίως σε αυτές, είναι απαραίτητο να κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την κάθε μέρα. Ασχολίες και προσωπα που σε αποφορτίζουν και σε βοηθούν να έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου και τις ανάγκες σου στο εδώ και τώρα, είναι πηγές φροντίδας και μπορείς να τις περιλάβεις σχεδόν καθημερινά στο πρόγραμμά σου, ακόμη κι αν είναι το 10′ ντουζ που θα κάνεις προτού πας για ύπνο.

Advertisements

·         Επαναπροσδιορισμός

Ανανέωσε την λίστα με τους στόχους σου, εντοπίζοντας τις αλλαγές που έχεις κάνει, ποιους έχεις εκπληρώσει, ποιους τελικά δεν ήθελες και ποιους θέλεις να προσθέσεις. Δεν είναι περίεργο να βρεις πως σε ενδιαφέρουν πράγματα που δεν είχες καν σκεφτεί και πως άλλα που φαίνονταν πολύ ουσιαστικά για σένα, πλέον να μην έχουν και τόσο σημασία. Να είσαι ειλικρινής και με ανοχή, να ακούς τις επιθυμίες σου και να χαμηλώνεις τα ‘πρέπει’.

·         Εξέλιξη

Αφού έχεις φτάσει ως εδώ, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα, όμως μετά η συνέχιση της ανάπτυξης και της εξέλιξής σου θα σου δώσει και πάλι δύναμη και κίνητρο να προχωρήσεις. Η κίνηση, όσο και αν κουράζει, καταλήγει να γίνεται και ένας πολύ δημιουργικός τρόπος να διοχετεύσεις την ενέργεια, τις ιδέες και τα όνειρά σου. Αυτά δεν σταματούν ποτέ και πάντα μας πηγαίνουν σε νέα μέρη.

·         Απόλαυση

Συνήθως, το μεγαλύτερο κύμα κρίσης έρχεται μετά από την μεγάλη κόπωση και πίεση. Σίγουρα αυτό δεν θα άφησε πίσω μόνο την ταλαιπωρία αλλά αν κοιτάξεις θα βρεις στόχους εκπληρωμένους, νέους στόχους σε εξέλιξη, προσωπική ανάπτυξη και άλλες κατακτήσεις προσωπικές, κοινωνικές, οικονομικές και συναισθηματικές. Απόλαυσε λοιπόν τους καρπούς των κόπων σου, αναγνώρισε τις νέες σου πτυχές και γνώσεις, γνώρισε την ευχαρίστηση της ξεκούρασης. Η απόλαυση θα έρθει πιο ουσιαστικά μέσα από την αναγνώριση των προσωπικών σου κινήσεων.

Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία 

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα