Μην χασετε

Διάβασμα στο σπίτι: 4 τρόποι για να αγαπήσει το μικρό σου την μελέτη

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γενιές κι αν αλλάξουν, όσο κι αν αναπτυχθεί ο άνθρωπος και ο πολιτισμός, το διάβασμα για το σχολείο θα είναι πάντα μια… μάστιγα για τα παιδιά! Θυμήσου και από τον εαυτό σου πόσο δύσκολο σου φαινόταν όταν ήσουν μικρή να καθίσεις ήσυχη στο γραφειάκι σου και να κάνεις τις ασκήσεις μαθηματικών, να καθαρογράψεις την ορθογραφία, να μάθεις την ιστορία και να μελετήσεις το “Εμείς και ο κόσμος”. Ε, λοιπόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα -ίσως μονάχα τα σχολικά συγγράμματα, χωρίς αυτό να είναι θετική εξέλιξη- και το μόνο σίγουρο είναι πως και το μικρό σου αντιμετωπίζει ακριβώς την ίδια δυσκολία στην καθημερινότητά του! Υπάρχει, όμως, τρόπος να το βοηθήσεις να σχηματίσει ένα “υγιές” μοτίβο διαβάσματος στο σπίτι, που δεν θα το κουράζει και δεν θα το επιβαρύνει τόσο πολύ;

Φυσικά και μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου! Ακόμη κι αν σου φαίνεται “βουνό”, ανάμεσα στις δικές σου υποχρεώσεις και το φορτωμένο πρόγραμμα, κι όμως υπάρχουν μικρά βήματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά, ώστε το παιδί σου να μάθει πως το διάβασμα δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό! Κυρίως, όμως, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα νιώσει πως είσαι περισσότερο “παρούσα” και βοηθητική σε αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια του. Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθεί μεγαλύτερη οικειότητα απέναντι στο διάβασμα και δεν θα αντιδρά τόσο έντονα, όπως ίσως σε έχει συνηθίσει έως τώρα!

Για να δεις, λοιπόν, μερικά απλά και εύκολα tips που θα βοηθήσουν το μικρό σου να αναπτύξει μια… θετική σχέση με το διάβασμα, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Δώσε την απαραίτητη σημασία στο παιδί όταν διαβάζει
Πολύ συχνά έχουμε την εντύπωση πως το παιδί μπορεί να καθίσει μόνο του και να διαβάσει όλη τη διδακτική ύλη που του ανέθεσε ο δάσκαλός του. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μιας και το παιδί πολύ εύκολα μπορεί να κάνεις λάθος, να δυσκολευτεί, να αποκτήσει απορίες και γενικώς να χρειαστεί βοήθεια και επίβλεψη όσο κάνει τα μαθήματά του. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι απασχολημένη με κάτι άλλο κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Σαφώς και υπάρχουν πολλές δουλειές και ευθύνες που πρέπει να διευθετήσεις, αλλά σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να εξυπηρετήσεις το μικρό σου όταν το χρειάζεται!

Advertisements

Διάβασε στο πλάι του όταν κάνει τα μαθήματά του
Όπως ξέρεις πολύ καλά, τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς τους και για αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλεις να προσέχεις και να ελέγχεις τον τρόπο που κινείσαι, αντιδράς και γενικά ζεις, μιας και είσαι το πρότυπό του. Και στην περίπτωση του διαβάσματος, λοιπόν, η εικόνα που θα εκλάβει το μικρό σου από εσένα είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που θα μάθει να το κάνει. Επομένως, μία πολύ αποτελεσματική κίνηση είναι να κάθεσαι μαζί του και να διαβάζεις ένα βιβλίο, όσο περιμένεις να τελειώσει τα μαθήματά του. Αυτό θα το κάνει να νιώσει πιο οικεία και να μην καταπιέζεται από τη διαδικασία!

Μάθε ποια είναι τα “κουμπιά” του παιδιού σου
Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να γίνουν. Αυτό μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ένας “καθολικός” κανόνας. Χρειάζεται, λοιπόν, να βρεις ποιο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το μικρό σου έχει καλύτερη και περισσότερη διάθεση και ενέργεια για να διαβάσει, καθώς και σε ποιο σημείο του σπιτιού το εξυπηρετεί να το κάνει. Υπό κανονικές συνθήκες, το γραφείο είναι το ζητούμενο μέρος για το διάβασμα, ώστε να είναι και πιο συγκεντρωμένο. Ωστόσο, αν βλέπεις ότι το δικό σου παιδί λειτουργεί καλύτερα στην τραπεζαρία ή το σαλόνι, βοήθησέ το να εγκατασταθεί εκεί για να είναι το διάβασμά του πιο αποτελεσματικό!

Δείξε την απαραίτητη… ελαστικότητα και κατανόηση
Φυσικά και το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητα του παιδιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αξίζει να πιεστεί χωρίς να έχει αποτέλεσμα. Όσο είσαι δίπλα του και έχεις εικόνα των ασκήσεων και των απαιτήσεων από το σχολείο, θα είσαι σε θέση να κρίνεις και το επίπεδό δυσκολίας, αλλά και το τι αξίζει να κάνει και τι όχι. Αν, για παράδειγμα, αντιληφθείς πως μια άσκηση μαθηματικών ή η ανάγνωση της ιστορίας είναι πολύ δύσκολα για το μικρό σου, μπορείς να του δώσεις την άδεια να μην το κάνει και να αφήσεις ένα σημείωμα για το δάσκαλό του, ώστε να ανοίξει και μια δίοδος επικοινωνίας μεταξύ σας. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια για το παιδί, αλλά να συμβαίνει οπωσδήποτε όταν οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από όσες μπορεί να αντέξει!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα