Πολλές φορές το δωμάτιο των παιδιών, και το σαλόνι μας, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Για πολλές μαμάδες αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει όμως, να είναι πρόθυμο το παιδί να μαζέψει μετά το χάος που δημιούργησε και να βάλει στη ζωή του την τάξη.
Και είναι γνωστό πως κανένα παιδάκι δεν έχει όρεξη να μαζεύει μετά το δωμάτιο του. Είναι στο χέρι μας όμως, να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτή τη διάθεση όσο κι αν βαριούνται ή παραπονιούνται.
Στην πλειοψηφία τους, παίζουν, ζωγραφίζουν και μετά τα παρατάνε όλα όπως είναι. Πρώτα από όλα συζητήστε μαζί τους. Εξηγήστε τους ότι πρέπει να μαζεύει ό,τι του αναλογεί, όπως κάνουν όλα τα μέλη του σπιτιού με τα δικά τους αντικείμενα, ρούχα και πράγματα. Εξηγήστε τους ακόμη ότι αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να χάνει τα πράγματά του, πράγμα που θα τα στεναχωρεί αναμφίβολα. Πείτε τους με λόγια ανάλογα της ηλικίας τους, ότι το να είναι τακτικά και υπεύθυνα παιδιά είναι μεγάλο προσόν και σπάνιο.
Ξεκινήστε να μαζεύετε μαζί. Βοηθήστε το, δείξτε του τον τρόπο και κάντε το πιο εύκολο, ευχάριστο και παιχνιδιάρικο. Προτιμήστε χρωματιστά κουτιά ή διάφανους κάδους που θα μπορεί να βλέπει τι έχουν μέσα, ώστε να διαλέγει κάθε φορά τι θέλει χωρίς να τα βγάζει όλα έξω. Φτιάξτε μαζί το σύστημα αποθήκευσης, σύμφωνα με ό,τι χρησιμοποιεί περισσότερο και συχνότερα. Μαζέψτε μαζί τις πρώτες φορές, και να είστε σίγουροι ότι θα θυμάται πολύ καλά πού μπαίνει τι αργότερα. Πιθανόν, καλύτερα κι από σας, και μην απορήσετε αν σας κάνει και καμια παρατήρηση ότι βάλατε τα παιχνίδια του σε λάθος θέση.
Και φυσικά να είστε έτοιμες, για άρνηση, ακόμη κι αν στην αρχή δείξει διάθεση συνεργασίας Θα υπάρξουν πολλές φορές που θα βαριέται, θα αντιδρά και θα κληθείτε να βγάλετε άκρη με το… χάος μόνες σας.