Η φλεγμονή είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται ουσίες που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση και από ξένα σώματα όπως ιοί και βακτήρια.
Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνει χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται. Επίσης, σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση ακόμα και αν δεν υπάρχει απειλή. Αυτές οι ασθένειες ονομάζονται αυτοάνοσες, όπου το ανοσοποιητικό προκαλεί βλάβη στον ίδιο τον οργανισμό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και καρκίνος. Οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν είτε να εξισορροπήσουν μια φλεγμονή είτε να την πυροδοτήσουν. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονή
Γι αυτό λοιπόν στο σημερινό άρθρο θα περιγράψουμε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά τη φλεγμονή.
Τα κλασικά σημάδια οξείας (βραχυπρόθεσμης) φλεγμονής περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, θερμότητα και πρήξιμο. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια (μακροχρόνια) φλεγμονή εμφανίζεται συχνά στο σώμα σας χωρίς εμφανή συμπτώματα. Αυτός ο τύπος φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η λιπώδης ηπατική νόσος και ο καρκίνος.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι είναι παχύσαρκοι ή υπό πίεση. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή.
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Και αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη , διαβήτη και παχυσαρκία. Οι επιστήμονες έχουν επίσης υποθέσει ότι η κατανάλωση πολλών εξευγενισμένων υδατανθράκων, μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην παχυσαρκία.
Επιπλέον, η κατανάλωση μεταποιημένων και συσκευασμένων τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη φλεγμονή. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης να έχει φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα σας.
Ο ρόλος της διατροφής
Εάν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή, πρέπει να τρώτε λιγότερα φλεγμονώδη τρόφιμα και περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών.
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή πρέπει να παρέχει μια υγιή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους σε κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι ικανοποιείτε επίσης τις ανάγκες του σώματός σας για βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό.
Μια δίαιτα που θεωρείται αντιφλεγμονώδης είναι η μεσογειακή διατροφή , η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η CRP και η IL-6. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες μειώνει επίσης τη φλεγμονή, ιδιαίτερα στα άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένη φλεγμονή.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε
Ορισμένες τροφές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.
- Ροφήματα με ζάχαρη
- Απλοί υδατάνθρακες
- Γλυκά
- Μεταποιημένο κρέας
- Επεξεργασμένα σνακ
- Ορισμένα έλαια, όπως σόγια και αραβοσιτέλαιο
- Trans λιπαρά
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές επιλέγουν οι ειδικοί για να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Λιπαρά ψάρια. Το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα κατέχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προσθέστε ψάρια στη διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Σκούρα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο.
Μούρα. Αν και όλα τα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ωστόσο τα μούρα έχουν ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα.
Ανανάς. Ο ανανάς περιέχει ένζυμα που μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο στο σώμα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C είναι καλύτερο όταν τρώγεται ωμός και ώριμος.
Ντομάτες. Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή. Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες. Η κατανάλωση χυμού τομάτας είναι επίσης ωφέλιμη.