Το φθινόπωρο και ο χειμώνας, πέρα από το σχολείο, τα μαθήματα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το διάβασμα φέρνουν μαζί τους και διάφορες ανεπιθύμητες… παρενέργειες, όπως ιώσεις, γρίπη, μικρολοιμώξεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί,όταν συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους -που μάλιστα δεν αερίζονται επαρκώς. Πέρα, όμως, από τις ασθένειες που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπάρχει άλλη μία… μάστιγα που μπορεί να έχει ταλαιπωρήσει το μικρό σου στο παρελθόν ή την οποία “τρέμεις” και πρέπει να προετοιμαστείς αναλόγως για να την αντιμετωπίσεις: οι ψείρες (φθείρες).
Ξέρω, και μόνο που τις σκέφτηκες ένιωσες μια σχετική φαγούρα σε όλο το κορμί σου και μάλλον δεν θέλεις καθόλου να τις έχεις στο μυαλό σου (πόσο μάλλον στο σπίτι σου), αλλά η αλήθεια είναι πως οι ψείρες είναι εδώ, είναι (δυστυχώς) ζωντανές και μπορεί να χτυπήσουν ακόμη και την δική σου πόρτα!
Ενδεχομένως να μην έχεις καμία διάθεση να παραδεχθείς το ενδεχόμενο πως το παιδί σου μπορεί μια μέρα να γυρίσει στο σπίτι με… παρέα, αλλά οι ψείρες έχουν αυτή την μαγική ικανότητα να εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να είστε συνήθως οι τελευταίοι που θα ανακαλύψουν την ύπαρξή τους!
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να τίθεται θέμα ντροπής, αφού οι ψείρες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία, μιας και μεταδίδονται μέσω της φυσικής επαφής τόσο των ίδιων των μαλλιών, όσο και των ρούχων και των προσωπικών αντικείμενων όταν μοιράζονται μεταξύ των παιδιών, αλλά και εντός της ίδιας της οικογένειας (καλά διάβασες, δεν εξαιρείσαι από τις προτιμήσεις τους!).
Και για να μην αισθάνεσαι καθόλου άσχημα, μάθε πως οι ψείρες δεν σημαίνουν πως τα μαλλιά του παιδιού είναι βρώμικα, αντιθέτως ευδοκιμούν όταν το κεφάλι είναι πολύ καθαρό!
Εφόσον, λοιπόν, η χειμερινή περίοδος είναι μια ανάσα μακριά και μπορεί αυτή η “μάστιγα” να χτυπήσει το σχολείο ή τον καλύτερο φίλο του μικρού σου, ακολουθεί ένας μικρός οδηγός πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης της… κρίσης!
Βήμα #1: “Συμπτώματα”
Αν δεις πως το μικρό σου ξύνεται στο κεφάλι ασυνήθιστα πολύ σε σύγκριση με την κανονική συμπεριφορά του, τότε μάλλον θα πρέπει να γίνει τοπική… έρευνα. Ακόμη, όμως, και τα παιδιά που δεν ξύνονται “μανιωδώς” όταν προσβληθούν από ψείρες, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για λόγους πρόληψης, ειδικά αν μάθετε ότι στο σχολείο έχουν υπάρξει πρόσφατα κρούσματα.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι ψείρες τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι σκουρόχρωμες και το μέγεθός τους είναι σαν κεφαλή καρφίτσας μπορεί να δυσκολευτείτε να τις εντοπίσετε. Ωστόσο, όπου υπάρχουν ψείρες, υπάρχουν και κόνιδες, δηλαδή τα αυγά τους. Οι κόνιδες είναι πολύ μικρά λευκά στίγματα (μοιάζουν με τα στελέχη της πιτυρίδας ή της ξηροδερμίας) και εντοπίζονται πάνω στην τρίχα, συνήθως προς την ρίζα των μαλλιών.
Για να σιγουρευτείς ότι πρόκειται για κόνιδες, τοποθέτησε μία πάνω στο νύχι του αριστερού αντίχειρά σου και με το νύχι του δεξιού αντίχειρα πίεσέ την για να δεις αν σπάει. Αν νιώσεις πως κάνει έναν ανεπαίσθητο ήχο που θυμίζει “κλικ”, τότε είναι σίγουρα αυγό και θα πρέπει να επέμβεις!
Βήμα #2: “Διάγνωση”
Για να γίνει, λοιπόν, σωστά η εξολόθρευση: κάθισε το παιδί κάπου αναπαυτικά (ίσως για να δει την αγαπημένη του ταινία), φέρε μια δυνατή λάμπα πάνω από το κεφάλι του, εφοδιάσου με ένα πολύ ψιλό χτένι (ειδικό για αυτή την χρήση), μία λεκανίτσα με νερό, απορροφητικό χαρτί και ένα μπουκαλάκι σπρέι που θα γεμίσεις με νερό και μαλακτική κρέμα μαλλιών. Ψέκασε το κεφάλι του μικρού σου και έπειτα χώρισε σιγά-σιγά τα μαλλιά του σε τμήματα, χτενίζοντάς τα με το χτένι και ελέγχοντάς τα εξονυχιστικά για ψείρες και κόνιδες.
Αφού περάσεις το χτένι από κάθε μικρή τούφα μαλλιών, σκούπισέ το στο χαρτί και έπειτα ξέπλυνέ το στο νερό και συνέχισε την διαδικασία. Παίρνει αρκετό χρόνο και μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά αρκετά αποτελεσματικό για να ανακουφίσεις το μικρό σου, αλλά και να σιγουρευτείς ότι έχετε απαλλαγεί από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες!
Βήμα #3: “Θεραπεία”
Το παραπάνω βήμα είναι πολύ βοηθητικό, τόσο πριν, όσο και μετά τνη φαρμακευτική αντιμετώπιση της… επιδημίας. Ωστόσο, η θεραπεία (δυστυχώς) δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν χρησιμοποιηθεί και ειδικό σαμπουάν ή έστω φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του κρούσματος της ψείρας.
Θα πρέπει, λοιπόν, είτε να μιλήσεις με τον παιδίατρο για να σου συστήσει ειδικό φάρμακο, είτε να προμηθευτείς όποιο εμπιστεύεσαι από τον φαρμακοποιό σου και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης να εφαρμόσεις το προϊόν στα μαλλιά του μικρού σου.
Ορισμένες μαμάδες προτιμούν δε, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με φυσικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας έλαιο τεϊόδεντρου, δενδρολίβανου ή λεβάντας κατά την διαδικασία της “Διάγνωσης” προκειμένου να αποφύγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απαιτεί προσοχή, καθώς το παιδί θα μπορούσε να εμφανίσει αλλεργία στα εν λόγω έλαια!
Βήμα #4: “Απολύμανση”
Δυστυχώς, οι ψείρες και οι κόνιδες δεν “κατοικούν” μονάχα στο κεφάλι του ανθρώπου, αλλά και σε υφάσματα που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί του. Επομένως, ρούχα, καπέλα, σκουφιά, μαντήλια, κασκόλ, μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, λούτρινα παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο έχει έρθει σε επαφή με τα μαλλιά του μικρού, όπως τα έπιπλα του σπιτιού, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να… απολυμανθούν!
Πώς; τα πάντα θα πρέπει να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία και ό,τι δεν μπαίνει στο πλυντήριο να υποστεί ζεστό στεγνό καθάρισμα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Οι μεγάλες επιφάνειες (καναπέδες, στρώματα, πολυθρόνες) θα πρέπει οπωσδήποτε να σκουπιστούν με ηλεκτρική σκούπα και ίσως να ψεκαστούν με αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, δενδρολίβανου ή λεβάντας -εφόσον δεν υπάρχουν αλλεργίες σε αυτά.
Φυσικά, οι χτένες και οι βούρτσες μαλλιών θα πρέπει να μουλιάσουν για 10 λεπτά σε καυτό νερό (50 βαθμοί Κελσίου) ή ακόμη και να πεταχτούν. Ό,τι δεν μπορεί να υποστεί καμία από τις παραπάνω μεθόδους, καλό είναι να… αποσυρθεί!
Βήμα #5: “Πρόληψη”
Μπορεί να μην σου έχει συμβεί ακόμα, μπορεί να το πέρασες μόλις και να μην θέλεις να σου ξανατύχει. Όπως και να έχει, το ζητούμενο είναι να υπάρξει η κατάλληλη πρόληψη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθείς σε ανάλογη θέση, κυνηγώντας… ψείρες!
Για αυτό, καλό είναι να κάνεις τακτικούς ελέγχους στο κεφάλι του μικρού σου, χρησιμοποιώντας τα βήματα 1 και 2. Επίσης, κάποιες μαμάδες συνηθίζουν να προσθέτουν κάποιο από τα προαναφερθέντα αιθέρια έλαια στο σαμπουάν και το μαλακτικό μαλλιών των παιδιών τους -και πάλι προσοχή στις αλλεργίες και τις δυσανεξίες.
Και φυσικά, πάντοτε θα πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο του παιδιού σε περίπτωση που εμφανίσει ψείρες, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωσή τους και στα υπόλοιπα παιδιά!