Μην χασετε

Αγαύη ή μέλι; Τι να διαλέξω αντί για ζάχαρη, και γιατί;

Ψάχνεις να βρεις έναν υγιεινό τρόπο για να γλυκάνεις τον καφέ ή τα κουλουράκια σου και δεν θέλεις ούτε να ακούσεις για τη ζάχαρη; Δεν έχεις άδικο αλλά τι γίνεται με τα διάφορα «φυσικά γλυκαντικά» που κυκλοφορούν εκεί έξω, όπως η αγαύη και το μέλι; Είναι στην πραγματικότητα καλύτερα για σένα από τη ζάχαρη;

Είναι η αγαύη, πραγματικά, υγιεινή;

Η σύντομη απάντηση είναι: Όχι. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη διαιτολόγο Sonya Angelone η οποία δήλωσε στο womenhealthmag «Η αγαύη διατίθεται στο εμπόριο ως “ φυσική ζάχαρη”, ωστόσο δεν είναι». Το νέκταρ αγαύης είναι μια επεξεργασμένη ζάχαρη. Ο χυμός από την αγαύη θερμαίνεται και επεξεργάζεται με ένζυμα για να παράγει το νέκταρ αγαύης που βλέπεις στα καταστήματα. «Αυτή η διαδικασία καταστρέφει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά από τον ακατέργαστο χυμό», λέει η Angelone. «Η αγαύη είναι βασικά ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο, ανθυγιεινό σιρόπι».

Ο τύπος ζάχαρης στην αγαύη δεν βοηθά, επίσης. «Η αγαύη είναι περίπου 85% φρουκτόζη και το υπόλοιπο είναι νερό», λέει η Angelone. «Η φρουκτόζη μεταβολίζεται κυρίως από το συκώτι. Εάν το ήπαρ σου παίρνει πάρα πολύ φρουκτόζη, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη LDL, να οδηγήσει σε λίπος στην κοιλιά και να συμβάλει στο λιπώδες ήπαρ, το οποίο γίνεται όλο και πιο συχνό».

Μια κουταλιά αγαύη, σύμφωνα με το USDA έχει:

Θερμίδες: 60

Advertisements

Λίπος: 0 g

Πρωτεΐνη: 0 g

Νάτριο: 0 mg

Υδατάνθρακες: 16 g

Ζάχαρη: 17 g

Advertisements

Ίνες: 0 g

Η αγαύη έχει, ωστόσο, μια καλή ιδιότητα: Επειδή περιέχει λίγη γλυκόζη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λέει η Angelone. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.

Τι γίνεται όμως με το μέλι; Είναι υγιές;

Το μέλι έχει πολλά υγιή οφέλη. «Το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και βοηθάει στο βήχα», λέει η Angelone. Έρευνες από το περιοδικό Frontiers in Microbiology έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να καταπολεμήσει το κρύωμα με πολλούς τρόπους: Περιέχει βακτήρια που αποδυναμώνουν την ικανότητα των παθογόνων να πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνει τα αντιβιοτικά να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα.

«Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το ακατέργαστο τοπικό μέλι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών, καθώς έχει ίχνη τοπικής γύρης», λέει. Η Angelone σημειώνει επίσης ότι το ακατέργαστο μέλι είναι συνήθως η πιο υγιεινή επιλογή σoυ, δεδομένου ότι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο.

Το μέλι περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. «Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει», λέει η Angelone. Επιπλέον, έχουν βρεθεί στο μέλι βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος. Ωστόσο, κανένα δεν υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες, λέει η Angelone. «Θα έπρεπε να τρως πολύ περισσότερο μέλι από ό, τι συνιστάται, για να πάρεις όλα αυτές τις βιταμίνες σε αξιοσημείωτες ποσότητες», λέει.

Το ακριβές σημείο του μελιού στον γλυκαιμικό δείκτη μπορεί επίσης να ποικίλλει. «Το GI του μελιού ποικίλλει ανάλογα με τα λουλούδια απ’όπου οι μέλισσες πήραν τη γύρη», λέει η Angelone. «Το μέλι είναι περίπου 40% φρουκτόζη και 30% γλυκόζη».

Προσοχή όμως! «Το μέλι δεν είναι ασφαλές για βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους αφού πιθανόν να περιέχει σπόρους αλλαντίασης που μπορεί να είναι βλαβερά για βρέφη», λέει η Angelone.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι, σύμφωνα με το USDA περιέχει:

Θερμίδες: 64

Advertisements

Λίπος: 0 g

Πρωτεΐνη: 0,1 g

Νάτριο: 0 mg

Υδατάνθρακες: 17 g

Ζάχαρη: 17 g

Ίνα: 0 g

Έτσι, ποιο είναι πιο υγιεινό; Η αγαύη ή το μέλι;

Όταν βάζουμε την αγαύη απέναντι στο μέλι, οι διαιτολόγοι δεν διστάζουν να δώσουν τα εύσημα στο μέλι. «Δεδομένου ότι το ακατέργαστο μέλι περιέχει ανοσοκατασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θα ήθελα να πω ότι η καλύτερη επιλογή είναι το μέλι», λέει η Keri Gans, σύμβουλος διατροφής και συγγραφέας του The Small Change Diet.

Ενώ οι θερμίδες της αγαύης και του μελιού είναι συγκρίσιμες (περίπου 60 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας το κάθε ένα), η αγαύη έχει λίγο πιο γλυκιά γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τόσο μεγάλη ποσότητα για να πάρεις την επιθυμητή γλυκύτητα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα