Μην χασετε

Άρνηση παιδιού να κλείσει την κονσόλα των παιχνιδιών: Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;

Οι κονσόλες και ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της οικογενειακής ζωής. Τα ίδια τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται εθιστικά.

Πέρα από την εθιστική φύση των παιχνιδιών, ένας άλλος λόγος που τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα είκοσι χρόνια τους δυσκολεύονται τόσο να περιορίσουν το χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη είναι το γεγονός ότι δεν έχουν επαρκή έλεγχο τωνπαρορμήσεών τους.

Αν αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι για εμάς που είμαστε ενήλικες να κλείσουμε ένα παιχνίδι και να μην περάσουμε “μόνο πέντε λεπτά ακόμα”, προσπαθώντας να νικήσουμε, σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για το παιδί.

Συμπτώματα εθισμού

Σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές, παιδιά και έφηβοι που εμφανίζουν εθισμό είναι ευέξαπτοι, ανήσυχοι ή θλιμμένοι όταν δεν έχουν κοντά τους το κινητό ή άλλες ψηφιακές συσκευές. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να χάνουν το ενδιαφέρουν τους για χόμπυ, ενώ μπορεί να διακυβεύουν τις φιλίες, τη σχολική επιτυχία και το επαγγελματικό τους μέλλον θέλοντας πάση θυσία να είναι online.

Advertisements

Τι θα πρέπει να κάνετε

Τα σταθερά όρια σχετικά με το πότε επιτρέπεται να παίζουν τα παιδιά είναι πολύ σημαντικά, τονίζει η ψυχολόγος Sarah Ockwell -Smith στο βιβλίο της “Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν”, εκδόσεις διόπτρα.Είναι σημαντικό να συζητήσετε για τις συνέπειες που έχουν αυτά τα παιχνίδια στο μυαλό αλλά και στη συμπεριφορά τους.

Αν δεν εξηγήσετε τις επιδράσεις και τους λόγους πίσω από τις πράξεις ,τα παιδιά θα σας αντιμετωπίζουν ως ένα άτομο που θέλει να χαλάσει τη διασκέδασή τους.

Από τη στιγμή που θα καταλάβουν ότι προσπαθείτε να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά τους για το δικό τους καλό, είναι πιο πιθανό να το αποδεχτούν.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα