Τα φαγητά τουρλού, αυτά που φτιάχνονται σε ένα ταψί και αργομαγειρεύονται στον φούρνο με τα υλικά να ανταλλάσσουν γεύσεις και αρώματα. Ποιος δεν λατρεύει αυτά τα φαγητά που μας γεμίζουν θαλπωρή σε κάθε μπουκιά;
Το σημερινό μου πιάτο είναι ένα από αυτά, ένα σουφλέ φούρνου με το ψωμί που περίσσεψε, με κρεμμύδια και πιπεριές μελωμένα στο τηγάνι και με τυριά που λιώνουν υπέροχα, δένουν το σουφλέ μου όσο ψήνεται και κάνουν μία χρυσαφένια κρούστα σε προσκαλεί για “ίσιωμα” κάθε φορά που περνάς από την κουζίνα!
Μια συνταγή από την Madame Ginger
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά , σε λωρίδες
- 1 πορτοκαλί πιπεριά, σε λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
- 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 5 αυγά
- 200 γρ. Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα
- 1 χωριάτικο ψωμί (χθεσινό), σε κύβους
- 10 φέτες κασέρι του Τοστ
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
2) Όσο σοτάρουμε προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προς το τέλος τον ξερό βασιλικό.
3) Παράλληλα χτυπάμε σε μπολ με σύρμα το γάλα, τα αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 100 γρ. Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα.
4) Όταν μαγειρευτούν οι πιπεριές και το κρεμμύδι, κατεβάζουμε από την φωτιά.
5) Βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (ή ταψί) τους μισούς κύβους ψωμιού, το μισό μείγμα με τις πιπεριές και απλώνουμε από πάνω 6 φέτες του Τοστ.
6) Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί, τις πιπεριές και τις υπόλοιπες φέτες του Τοστ. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με το υγρό μείγμα των αυγών.
7) Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 100 γρ. Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το σουφλέ.
9) Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.