Η Σαρακοστή είναι μία ιδανική ευκαιρία για να αποτοξινωθείς, καταναλώνοντας γευστικές σαλάτες. Επίλεξε τα πιο φρέσκα υλικά, άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε τα πιο γευστικά πιάτα. Σε λίγα μόλις λεπτά μπορείς να ετοιμάσεις εντυπωσιακά πολύχρωμα και θρεπτικά γεύματα που θα σε γεμίσουν ενέργεια χωρίς να σε «βαρύνουν». Συγκεντρώσαμε μερικές εναλλακτικές συνταγές για να αντλήσεις έμπνευση και να πειραματιστείς.
Φακές με αβοκάντο
Υλικά:
2 φ.τ. φακές βρασμένες
1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά σούπας φρέσκια ρίγανη
4-5 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό λεμόνι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το κρεμμύδι και τα φύλλα ρίγανης στο μπλέντερ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις φακές και ανακατεύουμε με τη σάλτσα που δημιουργήσαμε και με τον μισό μαϊντανό.
Προσθέτουμε το αβοκάντο που έχουμε κόψει σε κυβάκια και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε!
Σαλάτα με ρεβίθια, καρότο και δαμάσκηνα
Υλικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
300 γρ. καρότα
100 γρ. ξερά δαμάσκηνα
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/3 φλυτζάνια τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Για το ντρέσινγκ:
100 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
1 κ.γ. σπόρους κίμινου
ελάχιστο πιπέρι καγιέν
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια και όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα με τα δαμάσκηνα, τον δυόσμο και τα καρότα και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, για να προετοιμάσουμε το ντρέσινγκ τοποθετούμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί το περιχύνουμε στην σαλάτα.
Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
Φατούς
Υλικά:
4 μαρούλια
1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
1 ματσάκι γλιστρίδα
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι
2 ξερά κρεμμύδια
4 ντομάτες
4 αγγούρια
4 πιπεριές
3 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3-4 κομμάτια αράβικη πίτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Έπειτα, κόβουμε την πίτα σε μέτρια κομμάτια, την βάζουμε μέσα σε ένα ταψί, και την τοποθετούμε στον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το λιωμένο σκόρδο και τα περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα.
Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Την ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Σαλάτα με ρεβίθι και κουσκούς
Υλικά:
2-3 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1-2 καρότα κομμένα
2 πιπεριές κομμένες
1 φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
10-12 ντοματάκια cherry, κομμένα στη μέση
4-5 κουταλιές σπορέλαιο
60ml χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα ρεβίθια (βρασμένα και στραγγισμένα)
χυμός από 1 λάιμ
αλάτι-πιπέρι-λίγο κύμινο
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
125 γρ. κουσκούς
250ml ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Τα σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα ντοματάκια.
Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τον μαϊντανό.
Τοποθετούμε το κουσκούς σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών, το ρίχνουμε πάνω από το κουσκούς, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για πέντε λεπτά.
Ανακατεύουμε τα λαχανικά προσεκτικά στο κουσκούς και σερβίρουμε.
Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και ρόδι
Υλικά:
1 μαρούλι
1 σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
4 λιαστές ντομάτες
1 ρόδι καθαρισμένο
6 ασπρομανίταρα
1 φλ. τσαγιού καρυδόψυχα χοντροκομμένη
Για τη σως:
2 κ.σ. μπαλσάμικο
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
κ.σ. πετιμέζι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Τα κόβουμε και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και στη συνέχεια καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.
Ρίχνουμε τα ρόδια και την καρυδόψυχα.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για ένα λεπτό.
Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.