Μην χασετε

Ξυδι: 14 τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις στην καθαριότητα του σπιτιού και των ρούχων

Τα τελευταία χρόνοι ολοένα και περισσότεροι σταματούν τη χρήση των χημικών απορρυπαντικών και αναζητούν τρόπους να πλύνουν τα ρούχα τους με φυσικό τρόπο. Ένας από τους φυσικούς τρόπους, αν όχι ο σημαντικότερος, για να καθαρίσετε τα ρούχα σας είναι το ξύδι.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε 14 διαφορετικούς τρόπους χρήσης του ξυδιού στο πλύσιμο των ρούχων. Και μην ξεχνάτε: εκτός από αποτελεσματικό είναι και φθηνό!

 

1. Καθαρίστε τους λεκέδες της μασχάλης

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τον ιδρώτα, ειδικά σε λευκά μπλουζάκια και πουκάμισα χωρίς χρήση λευκαντικού, ρίξτε ξύδι στον λεκέ. Στη συνέχεια πλύνετε κανονικά. Χρησιμοποιώντας ξύδι, μπορείτε να αφαιρέσετε τις επίμονες ακαθαρσίες, συμπεριλαμβανομένων των αποσμητικών, καθώς και τους λεκέδες ιδρώτα. Επιπλέον, το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών από τα ρούχα.

Advertisements

2. Αφαιρέστε τους λεκέδες στον γιακά

Για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από το γιακά του πουκάμισου, ανακατέψτε ίσες ποσότητες ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Απλώστε το μείγμα στο γιακά του πουκάμισου. Αφού περιμένετε λίγο, πλύνετε κανονικά.

 

 

3. Μειώστε τα χνούδια στα ρούχα σας

Ένας άλλος λόγος για να αρχίσετε να προσθέτετε ξύδι στα ρούχα σας είναι ότι μειώνει το χνούδι. Για το μέσο πλυντήριο, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξύδι στον κύκλο ξεβγάλματος. Θα αποτρέψει τα πουλόβερ σας από το χνούδι.

Advertisements

 

 

4. Μειώστε τη σφριγηλότητα στα νέα τζιν

Το ξίδι είναι ένα καλό μαλακτικό για τα υφάσματα. Γυρίστε το τζιν που αγοράσατε πρόσφατα και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξύδι στο νερό πλύσης. Τα τζιν σας θα είναι μαλακά όταν στεγνώσουν.

 

 

5. Διατηρήστε τα χρώματα των ρούχων

Τα χρωματιστά ρούχα όπως το μαύρο μετά από αρκετές πλύσεις αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους. Προσθέστε ένα μικρό ποτήρι ξύδι στο νερό πλύσης κάθε φορά που πλένετε τα ρούχα σας για να το αποτρέψετε.

Advertisements

 

6. Αποτρέψτε το ξεθώριασμα των χρωματιστών πετσετών

Για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των χρωματισμένων πετσετών και των σεντονιών, όπως με τα χρωματιστά ρούχα, προσθέστε μισό ποτήρι ξύδι στο νερό πλύσης. Μουλιάστε τα πλεκτά ρούχα σε κρύο νερό και λίγο ξύδι πριν το πλύνετε.

 

 

7. Καθαρίστε τη σιδερώστρα σας

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να καθαρίσετε το κάλυμμα της σιδερώστρας. Βάλτε ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το στη σιδερώστρα σας. Μόλις στεγνώσει το κάλυμμα της σιδερώστρας, η μυρωδιά του ξιδιού θα εξαφανιστεί και το κάλυμμα θα είναι πεντακάθαρο!

8. Εξαλείψτε τα γυαλιστερά σημάδια σιδερώματος

Για να αφαιρέσετε τα σημάδια κατά το σιδέρωμα των ρούχων σας, ψεκάστε ομοιόμορφα ένα μείγμα ξύδι και νερού στα σημάδια και συνεχίστε το σιδέρωμα. Για να αποφύγετε τα σημάδια από το σίδηρο στα ρούχα σας, μπορείτε να σιδερώσετε το ρούχο σας ανάποδα.

 

9. Κάντε τις κουβέρτες σας μαλακές

Αν οι κουβέρτες σας σκληραίνουν μετά το πλύσιμο, τότε για να γίνουν μαλακές βάλτε τες μέσα σε νερό αφού προσθέσετε ξύδι. Στη συνέχεια, χωρίς τη χρήση απορρυπαντικού, τοποθετήστε τες στο πλυντήριο και βάλτε το πλυντήριο στον κύκλο ξεβγάλματος.

 

10. Απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του τσιγάρου

Εάν τα ρούχα σας μυρίζουν τσιγαρίλα ακόμη και μετά το πλύσιμο, μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά με ξύδι. Προσθέστε λίγο ξύδι στο νερό και βάλτε τα ρούχα σας σε αυτό. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και στη συνέχεια απλώστε το στραγγίζοντάς το. Όταν στεγνώσουν τα ρούχα σας, δεν θα μυρίζουν καθόλου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ξιδιού.

 

11. Αφαιρέστε τους λεκέδες λαδιού στο σουέτ

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες λαδιού από σουέτ παπούτσια ή σακάκια, βυθίστε μια παλιά οδοντόβουρτσα σε ξύδι και βουρτσίστε την επιφάνεια του σουέτ.

 

 

12. Καθαρίστε την πλάκα του σιδήρου σας 

Για να καθαρίσετε την πλάκα του σιδήρου σας, ανακατέψτε ίσες ποσότητες ξιδιού και μαγειρικής σόδας για να σχηματίσετε ένα μείγμα. Απλώστε το μείγμα στη βάση του σιδήρου και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.

 

13. Απομάκρυνση της μυρωδιάς λευκαντικού

Εάν χρησιμοποιείτε λευκαντικό για τα λευκά σας ρούχα, χρησιμοποιήστε ξύδι για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του. Προσθέστε μισό ποτήρι ξύδι στο πλυντήριο σας στο τελικό στάδιο έκπλυσης του πλυντηρίου και η μυρωδιά του λευκαντικού θα αποτελέσει παρελθόν.

Advertisements

 

14. Αφαιρέστε τους λεκέδες κόλας 

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες κόλας από βαμβακερά υφάσματα, βάλτε λίγο ξύδι σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε απαλά τον λεκέ. Στη συνέχεια πλύνετε κανονικά.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα