Κλασική και εύκολη συνταγή για την πιο ζουμερή σπιτική πίτα με ντομάτες! Ένα καλοκαιρινό ορεκτικό!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
- 4 κρεμμύδια
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κιλά ντομάτες, ώριμες
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας
- 250 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. βασιλικό
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για τη σύνθεση
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 30 γρ. σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια ή σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα σκόρδα σε φέτες, το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
- Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα για να δέσει το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σπάμε τη φέτα μέσα στο τηγάνι με τη γέμιση και βάζουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
Advertisements
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 28×36 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά.
- Απλώνουμε όλη τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράσσουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Advertisements