Η βιβλιοθεραπεία αποτελεί θεραπευτική μορφή χρήσης του γραπτού λόγου. Όσο περίεργο κι αν σας φανεί, η χρήση του «γιατρικού» αυτού άρχισε στην αρχαιότητα. Λέγεται πως ο Φαραώ Ραμσής Β΄θεωρούσε τη βιβλιοθήκη του ως «το φάρμακο της ψυχής».
Ωστόσο, η βιβλιοθεραπεία έφτασε στο απόγειό της τη σύγχρονη εποχή, στην Αμερική, καθώς κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε για τους στρατιώτες που γυρνούσαν τραυματίες από το μέτωπο. Η κατάσταση τους βελτιωνόταν γρηγορότερα όταν αφιέρωναν τον χρόνο τους στο διάβασμα.
Η απλή πράξη της ανάγνωσης είναι αποτελεσματική, αλλά ευεργετική επίδραση της θεραπευτικής λογοτεχνίας ενισχύεται περισσότερο όταν δημιουργούνται ομάδες στις οποίες οι ασθενείς μιλάνε για κάποιο βιβλίο και σχολιάζουν τα οφέλη που αποκομίζουν από την ανάγνωσή του.
Κάθε βιβλίο είναι ιαματικό επειδή μας προσφέρει…
- Την οπτική του άλλου, του συγγραφέα, πάνω σε κάποιο πρόβλημα που δεν ξέρουμε να επιλύσουμε.
- Διαφυγή από τον κόσμο που μας έτυχε να ζούμε ώστε να ξαποστάσουμε για λίγο στον κόσμο που προτείνει το βιβλίο.
- Εικόνες και σκέψεις που μας πλουτίζουν και που μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους.
Με πολύ απλό τρόπο οι άνθρωποι μπαίνουν σε ρόλους και στη θέση των ηρώων της εκάστοτε ιστορίας. Σκέφτονται, προβληματίζουν και βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα. Ασυνείδητα έχουν μπει σε μία διαδικασία να αναζητήσουν λύσεις για τη δική τους ζωή, να θίξουν θέματα που μέχρι πρώτινος δεν τολμούσαν και αναζητήσουν κίνητρα για κάτι καινούριο. Μελετούν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μία άλλη ματιά. Μπορεί να μην τους είναι τόσο ξεκάθαρη η ανάμειξή τους σ΄αυτό όμως τα αποτελέσματα φαίνονται στη ζωή τους. Μ΄άλλα λόγια ξεκινήστε το διάβασμα!