Μην χασετε

Κλασική συνταγή για μελιτζανόπιτα με φέτα και νόστιμες πιπεριές

Πρόκειται για την κλασική, παραδοσιακή Μελιτζανόπιτα ! Δημοφιλές πιάτο που θα το κάνετε πολλές φορές! Ας ξεκινήσουμε:

Υλικά

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες
  • Τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων
  • 2 μεγάλες πιπεριές (2 κόκκινες ή 1 κόκκινη και μια κίτρινη, πορτοκαλί) κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). [*]
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 230 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αν δεν βάλετε τη καυτερή πιπεριά)

Εκτέλεση

  • Ξεφλουδίζουμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τρίβουμε το εσωτερικό τους στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Μεταφέρουμε τις τριμμένες μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους για 30 λ. Ανά διαστήματα τις “πατάμε” με τα χέρια μας για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις 2 πιπεριές και προαιρετικά τη καυτερή τσίλι πιπεριά μαζί με ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράση για 3-4 λ περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση, ή μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και οι πιπεριές.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με τη ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λ περίπου. Προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λ, ανακατεύοντας συχνά. Τέλος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον.
  • Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα λαχανικών. Επειδή είναι απαραίτητο το μείγμα να κρυώσει καλά πριν το επόμενο στάδιο της συνταγής, αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λ, ενώ στη θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστείτε 1 ώρα για να κρυώσει εντελώς.

Advertisements
  • Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνουμε καλά, τη βάση και τα τοιχώματα ενός μεγάλου, ρηχού ταψιού.
  • Στρώνουμε στη βάση του ταψιού το ένα φύλλο σφολιάτας, το οποίο έχουμε “ανοίξει” ελαφρώς με έναν πλάστη ώστε το μέγεθός του να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού, όπως και έχει και ένα επιπλέον περιθώριο περιμετρικά για να το γυρίσετε αργότερα προς τα μέσα και να καλύψει τη γέμιση.

  • Πάνω από το φύλλο σφολιάτας ρίχνουμε τη γέμιση μελιτζάνας και με την ανάποδη ενός μεγάλου κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ιδανικά το πάχος της πίτας πρέπει να είναι λεπτό και σε καμμία περίπτωση να μην υπερβαίνει τα 2-2,3 χιλιοστά.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει περιμετρικά σκεπάζοντας το μείγμα γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε το φύλλο περιμετρικά, προς τα κάτω στη βάση του ταψιού.

  • Αλείφουμε το φύλλο, σε όλην την επιφάνεια, με ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι τη κόβουμε σε κομμάτια-μερίδες, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι και κόψει και το κάτω φύλλο σφολιάτας.
  • Ψήνουμε τη πίτα σας για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα και στη βάση και την επιφάνεια της πίτας. Μετά τη ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να “σταθεί” για 20 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορέσουμε να τη κόψουμε εύκολα.
  • Καλή σας όρεξη!

[*]  Αν η καυτερή πιπεριά δεν είναι καθόλου στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε τη με 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα