Αυτή η καραντίνα, όπως και η πρώτη, είναι βέβαιο ότι προκαλεί μια σειρά διαφορετικών και νέων συναισθημάτων- σε σχέση με αυτά που νοιώθεις συνήθως – και αυτά ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την έλλειψη ελέγχου.
Και αν περνάς τώρα 24 ώρες την ημέρα με τον σύντροφό σου ή εάν συνεχίζεις με μια σχέση εξ αποστάσεως, αυτά τα συναισθήματα θα έχουν αναπόφευκτα κάποια επίδραση στη σχέση σου.
Ο Neil Wilkie, ειδικός στις σχέσεις, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας του Reset και δημιουργός της διαδικτυακής πλατφόρμας θεραπείας, The Relationship Paradigm, εντόπισε στο Harper’s Bazaar, τέσσερα βασικά συναισθήματα, τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη σχέση σου και πώς να τα αντιμετωπίσεις .
1. Φόβος
Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη συναισθήματα που είναι πραγματικά δυνατό και ενστικτώδες.
Μπορεί να φοβόμαστε ότι: εμείς, ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα αρρωστήσουμε, μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας και να μην βρούμε άλλη, θα εξαντλήσουμε τα χρήματα και μπορεί να γίνουμε ακόμη και άστεγες, οι βασικές μας φυσιολογικές και ασφαλείς ανάγκες απειλούνται ή ότι η ζωή στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετική.
Αυτό είναι πιθανό να πυροδοτήσει τον αρχέγονο αγώνα, την απόκριση «αντιδρώ ή παραλύω». Το σώμα μας θα πλημμυρίσει με αδρεναλίνη για να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές σωματικές και ψυχικές παρενέργειες.
Πώς αυτό θα επηρεάσει τη σχέση μου;
Μπορεί να κοιτάξω μέσα μου, να παγώσω στην εσωτερική ζώνη άνεσής μου και να μην θέλω να είμαι ευάλωτη, να μοιραστώ συναισθήματα ή να αισθανθώ οικειότητα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον σύντροφό σου να αισθανθεί αποκλεισμό και απόρριψη και να δημιουργήσει μια καθοδική πορεία.
Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;
Μοιράσου τα συναισθήματά σου και πάρε υποστήριξη από τον σύντροφό σου. Η φυσική επαφή και οι αγκαλιές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Μαζί θα είστε πιο δυνατοί.
2. Μοναξιά
Μπορεί να χωριστείς από τους φίλους και τις οικογένειές σου. Υπάρχει επαφή μέσω τηλεφώνου, SMS και άλλων εφαρμογών, αλλά αυτό δεν υποκαθιστά τη φυσική επαφή. Μπορεί να αισθανθείς ότι είσαι έρμαιο αυτού του διαφορετικού κόσμου και θέλεις απλώς να κρυφτείς στην ασφάλεια του σπιτιού σου.
Πώς αυτό θα επηρεάσει τη σχέση μου;
Μπορεί να υπάρχει χώρος μόνο για ένα στο καταφύγιο σου, έτσι ο σύντροφός σου μπορεί να αισθάνεται αποκλεισμένος και ανεπιθύμητος.
Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;
Μίλησε για το πώς αισθάνεσαι και τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός σου για να είναι δίπλα σου και βεβαιώσου ότι η μοναξιά διαλύεται. Οι αγκαλιές (τουλάχιστον 8 την ημέρα) και η σωματική επαφή είναι πραγματικά σημαντικές.
3. Θλίψη
Η θλίψη για αυτό που έχουμε χάσει λόγω της καραντίνας είναι κατανοητή. Είναι ένα μέρος που μπορεί να είναι παράξενα άνετο.
Πώς αυτό θα επηρεάσει τη σχέση μου;
Η θλίψη είναι ένα πολύ ατομικό συναίσθημα και, αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα χάσμα στη σχέση σου.
Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;
Μοιράσου το και ίσως πρέπει και να κλάψεις λίγο για όσα έχεις χάσει και, στη συνέχεια, δοκίμασε να προχωρήσεις.
Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που έχει συμβεί, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που του επιτρέπεις να σε επηρεάσει στο μέλλον.
4. Απογοήτευση
Η ελευθερία του να βγεις για φαγητό, για ποτό και στα μαγαζιά έχει πλέον περιοριστεί. Οι διακοπές δεν είναι καν θέμα συζήτησης και τα Χριστούγεννα μας φαίνονται όνειρο θερινής νυκτός. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε, ανεξάρτητα από το πόσο μας ενοχλεί. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το πώς επιτρέπουμε σε αυτό να μας επηρεάζει.
Πώς αυτό θα επηρεάσει τη σχέση μου;
Μπορεί να εξωτερικεύεις αυτήν την απογοήτευση στον σύντροφο σου με το να είσαι κακόκεφη και κυκλοθυμική. Αυτό δεν είναι καλό, ειδικά εάν ο σύντροφός σου αισθάνεται επίσης ευάλωτος.
Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;
Συζητήστε το, εκφράστε τις απογοητεύσεις σας και μετά αφήστε τις να φύγουν καθώς αναζητάτε από κοινού απόλαυση όπου μπορεί να βρεθεί.