Καλοκαιρινό γιουβέτσι με λαχανικά της εποχής και μπόλικο δυόσμο για άρωμα.
Υλικά
- 350 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 350 γρ. αρακάς φρέσκος, καθαρισμένος ή κατεψυγμένος
- 500 γρ. ντοματίνια
- 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 1-1,2 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
- 200 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον κουρκουμά, τα ντοματίνια και το σκόρδο για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε σε μέτριο ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί τον αρακά, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κεφαλοτύρι, περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό ή το νερό και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 35 λεπτά ή µέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά.
Κάθε τόσο ανοίγουμε τον φούρνο και ανακατεύουμε.
Αν τα υγρά σωθούν νωρίτερα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό σε μισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουµε.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου