Ο δεσμός της μητέρας με το βρέφος βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού και αποτελεί την αφετηρία για τη νοητική του εξέλιξη.
Ο κος Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής τονίζει ότι κανένα βρέφος δεν μπορεί να αποκτήσει νέες ικανότητες και να εξελιχθεί αναπτυξιακά αν δεν του προσφέρουμε αρχικά συναισθηματική ασφάλεια.
Επίκαιρες μελέτες σχετικά με τη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους έχουν αποδείξει ότι:
Η καλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα βρέφη χρειάζονται ποιοτικό χρόνο με τη μητέρα τους ή με το άτομο που τα φροντίζει, όπως επίσης θέλουν να βλέπουν και να νιώθουν ότι έχουν τα ίδια πρόσωπα σταθερά γύρω τους, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Το αίσθημα της ασφάλειας κάνει τα μωρά να νιώθουν ήρεμα, ικανοποιημένα και τότε είναι που ο βρεφικός εγκέφαλος απελευθερώνει τις ορμόνες που συμβάλλουν στην καλή ανάπτυξη.
Τι να προσέξουν οι γονείς
Ο κος Στέλιος Μαντούδης συμβουλεύει τους γονείς, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι το βρέφος τους δεν κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα και παρουσιάζει καθυστέρηση σε έναν ή περισσότερους τομείς της ανάπτυξης, να βεβαιωθούν ότι παρέχουν στο παιδί ποιοτικό χρόνο και συναισθηματικά ερεθίσματα. Το βρέφος δεν κακομαθαίνει. Αντίθετα, τα μωρά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με στοργικούς κι ευαίσθητους γονείς, φροντιστές αναπτύσσουν κατά την παιδική ηλικία ανώτερες κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν τέτοιου είδους φροντίδα.
Ανησυχώ για τη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους αν:
- Δε δείχνει την αναμενόμενη συναισθηματική εμπλοκή και ανταπόκριση
(δε συμμετέχει μαζί μας και δεν ανταποδίδει). - Κοιτάζει το ταβάνι και δε μας παρακολουθεί σε αυτά που του κάνουμε.
- Τις περισσότερες φορές έχει βλέμμα ανέκφραστο και σοβαρό.
- Δείχνει νωθρό και με μειωμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αν οι γονείς δεν ξέρουν να παίξουν με ένα νεογέννητο ή ένα βρέφος;
Αρκετοί νέοι γονείς επιθυμούν να προσφέρουν ποιοτικό χρόνο στο μωράκι τους, όμως συχνά νιώθουν αμηχανία όταν το κρατούν, ή δε γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο για να το κάνουν. Αν θέλετε να κάνετε το καλύτερο για το μωράκι σας αλλά αισθάνεστε ότι δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ένα αναπτυξιακό κέντρο για συμβουλευτική σε νέες μητέρες. Ο ειδικός στη βρεφική ανάπτυξη θα οργανώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με εύκολα εφαρμόσιμες οδηγίες που να ταιριάζει σε εσάς και το μωράκι σας.
Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou