Πολλά πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή αλλά η διάθεση ενός δίχρονου παιδιού δεν είναι μέσα σε αυτά. Τη μία στιγμή μπορεί να παίζει γλυκά και την άλλα να παθαίνει υστερία και να ουρλιάζει. Η πλειοψηφία αυτών των στιγμών είναι ένα πολύ φυσιολογικό κομμάτι του μεγαλώματος και είναι πολύ σημαντικό να μην θεωρήσετε ότι απλά φέρεται άσχημα. Ως γονιός, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να βρείτε τους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
- Το κάνει επειδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του όπως θα ήθελε. Για τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, ο κόσμος είναι τεράστιος, φανταστικός και αλλάζει διαρκώς. Αν συνυπολογίσετε ότι έχει ένα πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο 20 λέξεων, μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκνευρισμό μπορεί να αποκτήσει. Τι να κάνετε: κάποιες φορές δεν θα καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που θέλει, επομένως παραμείνετε ήρεμη και αντιληφθείτε ότι δεν φέρει κανένας ευθύνη. Προσπαθήστε να το βοηθήσετε με το να δώσετε όνομα στα αντικείμενα γύρω του.
- Δεν ξέρει την έννοια του χρόνου. Αν διψάει πολύ και δεν του δώσετε αμέσως κάτι να πιει, μπορεί να ξεσπάσει γιατί δεν ξέρει ακόμα τι σημαίνει χρόνος και υπομονή. Τι να κάνετε: μπορείτε να έχετε πάντα κάτι για να του αποσπάσετε την προσοχή. Εντοπίστε το αγαπημένο του παιχνίδι ή κάτι που ξέρετε ότι το ενθουσιάζει.
- Δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του. Το μικρό παιδί έχει εξασκηθεί λίγο στη διαχείριση αυτών που νιώθει και δεν ξέρει πώς να παίρνει τα πράγματα ψύχραιμα ή να τα δει με λογική. Τι να κάνετε: εξηγήστε του ήρεμα και καθαρά γιατί δεν μπορεί να συμβεί αυτό που θέλει. Έπειτα μιλήστε για τα συναισθήματα που νιώθει, δώστε τους όνομα και επιτρέψτε του να εκτονωθεί.
- Κουράζονται και πεινούν πολύ γρήγορα. Πρέπει να οργανώσετε τη μέρα σας με βάση τους ύπνους του παιδιού ώστε να ξέρετε πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε είναι ξεκούραστο.
Μην προσπαθείτε ποτέ να εκλογικεύσετε αυτό που κάνει, ακόμα και αν σας φαίνεται εντελώς παράλογο. Αν βλέπετε ότι παθαίνει υστερία, βάλτε το σε ένα ασφαλές σημείο και απομακρύνετέ το από το σημείο του ‘πειρασμού’. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, συνεχίστε με ό,τι κάνετε και μην το μαλώσετε.