Η ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας πιάτου με γραβιέρα, ανθότυρο και 420 θερμίδες / μερίδα.
Υλικά
- 2 καρότα μέτρια, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 70 γρ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
- 1 μικρή μαραθόριζα, λεπτοκομμένη
- 30 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
- 400 γρ. πένες (αν θέλουμε, βάζουμε ολικής άλεσης)
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή δεντρολίβανο, κοπανισμένα
- 300 γρ. «γραβιέρα» light, τριμμένη
- 100 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο λάδι για το ταψί
Για την κρέμα
- 3 ασπράδια
- 500 ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Λαδώνουμε το ταψί. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες με τον αρακά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών (δεν πειράζει αν «κρατάει» λίγο ο αρακάς). Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στο ταψί.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τα καρότα με το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και το μπέικον για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα των λαχανικών στα ζυμαρικά, προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σκορπίζουμε πάνω στα ζυμαρικά τη γραβιέρα και το ανθότυρο έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Κρέμα: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα με το κορν φλάουρ, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στο γάλα, μαζί με αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Aνακατεύουμε να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια υδαρής κρέμα. Περιχύνουμε με την κρέμα την επιφάνεια του φαγητού, αφήνουμε να «τραβήξει» για 5 λεπτά και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.