Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως μπορούν να φυτέψουν φυτά και λουλούδια που ανθίζουν την νύχτα. Η καλλιέργεια ενός φεγγαρόκηπου είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με τη φύση και παρέχει ένα όμορφο και αρωματικό φόντο για τις καλοκαιρινές «τελετουργίες» υπό το φως του φεγγαριού.
Αν τα φυτέψετε κοντά στο σπίτι σας, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα και να επωφεληθείτε από το άρωμα τους καθώς κοιμάστε.
Πολλά από τα φυτά που ανθίζουν την νύχτα είναι λευκά και έχουν φωτεινή εμφάνιση στο φως του φεγγαριού.
Αν τα φυτέψετε σε κύκλο ή σε σχήμα ημισελήνου, όταν ανθίσουν θα έχετε το φεγγάρι το ίδιο ακριβώς εκεί, «τόσο πάνω όσο και κάτω». Υπάρχουν πολλά φυτά που ανθίζουν το βράδυ- μπορούν να αναμειχθούν με άλλα που έχουν ασημένιο φύλλωμα και ανθίζουν την μέρα.
Φυτά που ανθίζουν την νύχτα
Φεγγαρολούλουδο: Ναι, είναι προφανές, αλλά το φεγγαρολούλουδο πραγματικά ανθίζει την νύχτα. Απελευθερώνει ένα ελαφρό άρωμα λεμονιού όταν ανοίγει και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα λευκά λουλούδια είναι σφιχτά κλεισμένα. Κάποια είδη αυτού του αναρριχητικού φυτού, όπως η πρωινή χαρά (Morning Glory) μπορούν να φτάσουν γύρω στα 2.5 μέτρα*. Τα λουλούδια, όταν ανοίγουν έχουν περίπου 1-2 μέτρα διάμετρο.
Νυχτολούλουδο: Αυτό το αιωνόβιο εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να καλύψει πολύ έδαφος. Τα ανοιχτά ροζ-λευκά άνθη ανοίγουν το σούρουπο και απελευθερώνουν ένα γλυκό άρωμα.
Night Phlox: Αυτά τα λουλούδια ανοίγουν το σούρουπο και έχουν μια μυρωδιά που θυμίζει μέλι ή βανίλια.
Ματθιόλα (Evening Stock) : Τα μικρά μωβ και ροζ άνθη δεν είναι πολύ φανταχτερά αλλά μυρίζουν θεϊκά όταν ανοίγουν την νύχτα.
Τρομπέτα του αγγέλου: Ένα άλλο αμπέλι που εξαπλώνεται σαν τρελό. Τα λευκά, σε σχήμα τρομπέτας, άνθη του έχουν εμφάνιση σαν καμπάνα όταν ανοίγουν.
Γλαδίολος (Night Gladiolus): Στην πραγματικότητα αυτό το φυτό δεν είναι νυχτερινό, αλλά τότε τα κρεμώδη κίτρινα λουλούδια του μυρίζουν πιο πολύ- ένα πικάντικο άρωμα που είναι μια λαμπρή προσθήκη σε κάθε νυχτερινό κήπο.
Dutchman’s Pipe Cactus: Λέγεται επίσης και Βασίλισσα της Νύχτας ή Night Blooming Cereus. Τα λευκά λουλούδια ανθίζουν μόνο την νύχτα και μαραίνονται πριν την αυγή. Τα άνθη δεν ζουν πολύ και κρατούν για 2 μέρες.
Δειλινό (Four o’ Clock): Το ιδιαίτερο όνομα που αποδίδεται σε αυτό το γοητευτικό λουλούδι είναι επειδή ανοίγει αργά το απόγευμα και κλείνει το πρωί. Τα άνθη του, σε σχήμα τρομπέτας, υπάρχουν στις αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του κίτρινου, του λευκού και κάποιες φορές έχουν δύο χρώματα
Κρίνος Καζαμπλάνκα (Casablanca Lily): Αναπτυγμένο ως υβρίδιο κρίνων, το μεγάλο, αρωματικό λουλούδι είναι αξιοσημείωτο ακόμα και ανάμεσα στα κρίνα που είναι γνωστά για το άρωμα και την υφή τους.
Νούφαρο που ανθίζει την νύχτα (Night Bloom Water Lily): Το πορφυρό κόκκινο ή μωβ νούφαρο είναι ένα από τα πιο υπέροχα χρωματιστά λουλούδια του κόσμου. Το μεγάλο κοκκινωπό ροζ λουλούδι υπάρχει και με χάλκινα φύλλα. Ανθίζει την νύχτα στις αρχές του καλοκαιριού και ανοίγει το σούρουπο όπως πολλά άλλα νυχτερινά λουλούδια.
Γιασεμί που ανθίζει την νύχτα (Night Blooming Jessamine): Έχει πράσινα- λευκά άνθη σε έναν αειθαλή ξυλώδη θάμνο. Τα λουλούδια ανθίζουν την νύχτα και απελευθερώνουν μια πολύ όμορφη μυρωδιά.
Λευκά και ασημένια φυτά που ανθίζουν την νύχτα
Dusty Millers
Silver Thyme
Lamb’s Ears
Αρτεμισία
Λευκό Φασκόμηλο
Λευκά λαχανικά όπως Alba eggplants ή λευκή κολοκύθα
Βότανα και λουλούδια με Σεληνιακή Σύνδεση
Κάμφορα
Ευκάλυπτος
Γαρδένια
Γιασεμί
Moonwort
Σανταλόξυλο
Ιτιά
Νούφαρο
Sleepwort
Τι να κάνετε με τα φυτά από τον φεγγαρόκηπο
Όταν τα φυτά ανθίσουν κάτω από την ισχυρή ενέργεια της πανσέληνου, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Μαζέψτε τα λουλούδια και αποξηράνετε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σε φυλαχτά ή γούρια. Χρησιμοποιήστε τα για να «ντύσετε» ένα κερί ή ως μέρος ενός λουτρού καθαρισμού. Συμπεριλάβετε τα σε μίγματα θυμιάματος για να βελτιώσετε τη διαίσθηση και τη σοφία σας.
*Σημείωση: Να είστε σίγουροι πως παρέχετε ένα καφασωτό ή κάποια άλλη υποστήριξη για τα αναρριχητικά όπως το φεγγαρολούλουδο. Αν δεν έχουν μια σταθερή επιφάνεια για να κρεμαστούν είναι λιγότερο πιθανό να ανθίσουν πλήρως.
Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ.