Οι βαφές μαλλιών και ιδιαίτερα οι έντονες αποχρώσεις του κόκκινου, του καστανού – σοκολατί, χάλκινου κλπ, μετά από κάποιο διάστημα αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Εκεί χρειάζεται η εφαρμογή του λεγόμενου ρεφλέ, η οποία μπορεί να γίνει από κάποιον κομμωτή ή να το κάνετε μόνη σας.
Δείτε αναλυτικά τι είναι το ρεφλέ, πότε εφαρμόζεται και ποια τα οφέλη της εφαρμογής του. Επίσης, μάθετε τον τρόπο για να το κάνετε μόνη σας στο σπίτι.
Τι είναι το ρεφλέ;
Το ρεφλέ είναι μια τεχνική με συμπληρωματικές αποχρώσεις που κάνουν οι κομμωτές μετά την βαφή ή ανάμεσα στις βαφές. Η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία σπάει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε βαμμένα μαλλιά και φυσικό τόνο, έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν το φυσικό χρώμα των μαλλιών και αυτό της βαφής δεν έχουν μεγάλη χρωματική διαφορά. Αυτό βέβαια αποκλείει την χρήση του και σε περιπτώσεις με μεγάλη διαφορά φυσικού χρώματος και βαφής.
Η εφαρμογή του δίνει λάμψη και τόνωση στα βαμμένα μαλλιά, διατηρώντας το χρώμα αναλλοίωτο και ζωηρό. Χρησιμοποιείται για να μην ξεθωριάσει η βαφή μαλλιών, κυρίως σε έντονες αποχρώσεις βαφής μαλλιών όπως κόκκινο, χάλκινο κλπ, αλλά και σε περιπτώσεις αλλαγής χρώματος που υπάρχει πιθανότητα να ξεθωριάσει το χρώμα.
Επίσης, το ρεφλέ έχει την ικανότητα να ανανεώνει το χρώμα, να εξουδετερώνει τις διχρωμίες σε κάθε απόχρωση μαλλιών, όπως και τις κιτρινίλες στα ξανθά μαλλιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να κάνετε ρεφλέ σε φυσικά μαλλιά που δεν έχουν υποστεί βάψιμο προκειμένου να χαρίσετε μεγαλύτερη ζωντάνια στο χρώμα τους.
Πρόκειται για μια εντελώς ακίνδυνη για την τρίχα μέθοδο που γίνεται πολύ εύκολα με ένα χρωμογαλάκτωμα. Τι είναι αυτό; Είναι μια βαφή χωρίς αμμωνία με πολύ χαμηλό βαθμό οξυζενέ.
Εναλλακτικά, για να κάνετε ρεφλέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από σαμπουάν, την απόχρωση της βαφής που χρησιμοποιείτε και οξυζενέ μικρής οξύτητας.
Άλλωστε κάθε βαφή μαλλιών από μόνη της έχει ενσωματωμένο κάποιο ρεφλέ, αρκεί να μην είναι φυσικό χρώμα, δηλαδή ακέραιος αριθμός (4 ή 5 κλπ), αλλά να έχει τουλάχιστον 1 βαθμό (8.3 ή 5.75 κλπ).
Σε ποιες αποχρώσεις μαλλιών είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνικής του ρεφλέ;
Η τεχνική αυτή είναι απαραίτητη σε έντονες αποχρώσεις όπως το κόκκινο και όλες του τις αποχρώσεις (burgundy, wine), το χάλκινο, το μωβ κλπ. Επίσης, χρησιμοποιείται μετά την εφαρμογή μιας ξανθιάς βαφής, αλλά και μετά την δημιουργία ανταυγειών, ombre, sombre, balayage κλπ.
Τύποι ρεφλέ:
Ζεστά: Χρωστικές όπως το κόκκινο, το χάλκινο, το χρυσό, οι οποίες τείνουν να προσθέσουν διάσταση στην τρίχα, να την κάνουν να δείχνει πιο φωτεινή και πιο χοντρή. Επομένως τα μαλλιά φαίνονται πιο πυκνά και περισσότερα.
Ψυχρά: Χρωστικές σαν το σαντρέ, μπεζ και βιολετί που εμποδίζουν την δημιουργία κιτρινίλας και χαρίζουν ένα ασημί, θαμπό ή κρεμώδες αποτέλεσμα στην τρίχα.
Ρεφλέ πάνω σε ανταύγειες:
Οι κομμωτές χρησιμοποιούν το ρεφλέ σε ανταύγειες προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό χρωματικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, όταν περάσει η ώρα παραμονής της βαφής και έρθει η ώρα του λουσίματος, εφαρμόζεται πρώτα το ρεφλέ. Δηλαδή ξεβγάζονται οι ανταύγειες – βαφή χρησιμοποιώντας ένα χρωμογαλάκτωμα στην κατάλληλη απόχρωση και μετά λούζονται κανονικά τα μαλλιά με σαμπουάν. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο τόνος του χρώματος που επιθυμείτε και αντιμετωπίζετε τις αποτυχημένες ανταύγειες.
Για παράδειγμα στις ξανθές ανταύγειες χρησιμοποιείται μια «σαντρέ» (γκρι) απόχρωση ρεφλέ, ενώ στις χάλκινες μια χάλκινη (πορτοκαλί). Δυο ακόμη βασικά χρώματα στην τεχνική αυτή είναι το «ντορέ» (χρυσό) και το «ακαζού» (κόκκινο) χρώμα.
Ρεφλέ στη ρίζα ή τις άκρες των μαλλιών:
Αν εφαρμόζετε μια ενιαία απόχρωση βαφής στα μαλλιά σας υπάρχει περίπτωση μετά το ξέβγαλμα να παρατηρήσετε διχρωμίες. Δηλαδή οι άκρες των μαλλιών σας ή οι ρίζες να είναι ξεθωριασμένες. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε ένα χρωμογαλάκτωμα για να δημιουργήσετε ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα και να τονώσετε το χρώμα.
Πότε εφαρμόζεται η τεχνική του ρεφλέ;
Όπως ήδη αναφέραμε, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά την βαφή, τις ανταύγειες, το ombre, το balayage κλπ, αφού ξεπλυθούν τα μαλλιά από την μπογιά και πριν το λούσιμο. Εναλλακτικά μπορείτε να την εφαρμόσετε ενδιάμεσα στις βαφές μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε ρεφλέ μέχρι και 3 εβδομάδες μετά την βαφή.
Τι αποτέλεσμα έχει η εφαρμογή του ρεφλέ στα μαλλιά;
1. Ζωντανεύει το χρώμα και κάνει το αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο, χωρίς κιτρινίλες και διχρωμίες.
2. Διορθώνει την κιτρινίλα μετά από ντεκαπάζ.
2. Αυξάνει την διάρκεια του χρώματος, ανανεώνοντας το και δεν αφήνει την βαφή να ξεθωριάσει.
3. Κάνει τα μαλλιά λαμπερά και δεν τα αφήνει να θαμπώσουν.
Κάντε μόνη σας ρεφλέ στο σπίτι:
Αν και η εφαρμογή του ρεφλέ από κάποιον ειδικό έχει σίγουρο αποτέλεσμα, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και από εσάς είτε στα δικά σας μαλλιά ή σε κάποιας άλλης γυναίκας. Πως θα το πετύχετε αυτό; Απλά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και τα βήματα.
Θα χρειαστείτε:
– 20 ml οξυζενέ 10 βαθμών
– 20 ml σαμπουάν
– Πλαστικό ή γυάλινο μπολ
– Πλαστικά γάντια
– Και βέβαια 20 ml βαφή
Πως θα επιλέξετε την σωστή βαφή;
Για ενιαίες αποχρώσεις μαλλιών όπως κόκκινο, χάλκινο, σοκολατί, βυσσινί, μπορντό, μωβ κλπ απλά χρησιμοποιήστε τη βαφή σας.
Για ανταύγειες, ombre, balayage, sombre κλπ υπάρχουν δυο επιλογές που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Αν απλά θέλετε να ζωντανέψετε το χρώμα για να μην θαμπώσει με τον καιρό, βάλτε την βαφή που χρησιμοποιήσατε. Αν όμως θέλετε να διώξετε την κιτρινίλα που δημιουργήθηκε, βάλτε μια ξανθή απόχρωση βαφής. Πιο συγκεκριμένα αν τα μαλλιά σας έχουν γίνει κίτρινα, επιλέξτε μια σαντρέ απόχρωση, ενώ αν το ξανθό σας είναι πολύ ανοιχτό μια ντορέ.
Τρόπος παρασκευής ρεφλέ:
Βάλτε στο μπολ την βαφή, το οξυζενέ και το σαμπουάν και ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να γίνει ομογενές και ελαφρώς αφρώδες.
Τρόπος εφαρμογής ρεφλέ:
Αν βάψετε τα μαλλιά σας και θέλετε να κάνετε αμέσως το ρεφλέ, τότε ξεπλύντε την βαφή με άφθονο νερό και στη συνέχεια περάστε το ρεφλέ. Αν όμως έχετε βάψει τα μαλλιά σας άλλη μέρα, τότε θα χρειαστεί να τα βρέξετε πρώτα, να τα στύψετε καλά και μετά να εφαρμόσετε το ρεφλέ.
Αφού απλώσετε το μείγμα, κάντε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και κατά μήκος της τρίχας για να πάει παντού. Όπως κάνετε δηλαδή και με το σαμπουάν, απλά δεν θα το ξεβγάλετε αμέσως μόλις τελειώσετε με το μασάζ. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και έπειτα ξεπλύντε το.
Ολοκληρώνοντας την διαδικασία, λουστείτε κανονικά και εφαρμόστε το conditioner.