Όπως είναι γνωστό το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει μία περίοδο 45 ημερών μέχρι και τις 15 Μαΐου. Έτσι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης προς επιχειρήσεις, που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε θεωρούνται πληττόμενες από την κρίση, να επεκταθεί.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκ. ευρώ ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο ύψους 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».
Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του ευρωπαϊκού, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως τα δημοσιονομικά μέτρα φθάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις είτε σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα λάβουν 800 ευρώ και η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία και εξετάζει σε καθημερινή βάση τα νέα στοιχεία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, βρίσκεται η παράταση του μέτρου αλλά σαφώς μειούμενο.
Όπως ενημέρωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου. Μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχει αποφασιστεί και από πιο σημείο θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιορισμών. Έτσι πιστεύεται πως μέχρι τις 15 Μαΐου που ισχύει το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ θα έχουν αρθεί πολλοί περιορισμοί. Πολλές επιχειρήσεις θα έχουν ανοίξει, συνεπώς δεν θα περιλαμβάνονται στους νέους ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.