Μην χασετε

Η Οδύσσεια 46χρονης ΑμΕΑ στην μάχη εύρεσης εργασίας: «Σε απορρίπτουν από το “φαίνεσθαι”»

Το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι τελικά για όλους αυτονόητο. Για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες η απόρριψη είναι καθημερινή και παρά τα πτυχία και τις δεξιότητες, οι πόρτες εργασίες γι’ αυτούς είναι κλειστές. Η 46χρονη Δ.Τ. με πτυχίο Φιλολογίας κατάφερε να προσληφθεί σε δομή με παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ξάνθη.

 

Για την 46χρονη Δ.Τ. με πτυχίο Φιλολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η εύρεση εργασίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και το δημόσιο ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Κι αυτό γιατί η Δ.Τ. είναι ΑμΕΑ με μια εκ γενετής δυσμορφία, με «απόλυτη αχρηστία», όπως μας αναφέρει, στο δεξί χέρι της.

Ώσπου μια προκήρυξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τής άνοιξε την πόρτα και προσελήφθη σε δομή στην Ξάνθη όπου φιλοξενούνται παιδιά ΑμΕΑ. Η ευτυχία της Δ.Τ. είναι απερίγραπτη, όπως είπε στο Sputnik.

Advertisements

«Ξεκίνησα να εργάζομαι από τις 2 Νοεμβρίου. Eίμαι πολύ χαρούμενη» δήλωσε προσθέτοντας: «Ήμουν πάρα πολύ πληγωμένη, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έβρισκα δουλειά. Είμαι 46 χρόνων και δυστυχώς έλεγα ότι δεν υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο, δεν υπάρχουν άνθρωποι, ώσπου τελικά βρήκα τη δουλειά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και χαίρομαι που έπεσα έξω σε αυτά που έλεγα και βίωνα».

 

«Σε απορρίπτουν από το “φαίνεσθαι”»

Για χρόνια ολόκληρα, η 46χρονη έστελνε αιτήσεις επί αιτήσεων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ χωρίς ποτέ να έχει καμία τύχη, ενώ όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε στο Sputnik, «σε απορρίπτουν από το “φαίνεσθαι”, δεν προχωρούν στο “είναι“. Δηλαδή σε απορρίπτουν αμέσως χωρίς καν να δουν τα χαρτιά σου ακόμη κι αν έχεις τις ικανότητες για τη θέση».

Μετά το πτυχίο της, η 46χρονη κατάφερε να εργαστεί ένα 5μηνο στο εκκλησιαστικό σχολείο της Ξάνθης και το 2018 για λίγους μήνες στον Δήμο Ξάνθης.

Advertisements

Η ανεργία και κυρίως η απόρριψη επειδή είναι ΑμΕΑ ήταν η καθημερινότητά της, η οποία, όπως είπε, την είχε πληγώσει πάρα πολύ.

«Ναι, δεν μπορώ να κάνω τα πάντα, αλλά το να γράψω και να κάνω δουλειά γραφείου, μπορώ να το κάνω. Το να βρω μια δουλειά, όμως, ήταν πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω περάσει επιτροπές (σ.σ. που πιστοποιούν την αναπηρία) κι έχω ακούσει του κόσμου τις προσβολές από γιατρούς των επιτροπών. Αντιμετώπισα ρατσιστικές συμπεριφορές. Έκανα τα χαρτιά μου στις επιτροπές γιατί ήθελα να πάρω το ποσοστό αναπηρίας που δικαιούμαι για να κάνω τα χαρτιά μου σε διάφορες προκηρύξεις του Δημοσίου, αλλά δεν με έπαιρναν πουθενά για να εργαστώ» περιέγραψε η 46χρονη προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «στον ιδιωτικό τομέα δεν τολμάς καν να πας γιατί σε απορρίπτουν μόλις σε βλέπουν, χωρίς να δουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχεις».

Η Δ.Τ. λέει ότι οι συνάδελφοί της, στη δομή της Ξάνθης, την υποδέχτηκαν θερμά και μάλιστα χαρακτηρίζει «καταπληκτικό το εργασιακό περιβάλλον» και εύχεται να αλλάξει η αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα και τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να εργαστούν.

«Την τελευταία φορά που είχα πάει σε επιτροπή γιατρών τους είπα “ας μη δείχνουμε σε όλους ότι είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα που πετούσαν τα παιδιά με αναπηρία στον Καιάδα”». Εύχομαι να αλλάξει αυτό γιατί στη ζωή μου έχω υποστεί πολύ απόρριψη» κατέληξε η Δ.Τ.

 

Advertisements

«Έκανα το αυτονόητο»

Η νέα αρχή για τη 46χρονη ξεκίνησε όταν η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αναστασία Τζαμπαζλή, θέλησε να αξιοποιήσει μια προκήρυξη του ΟΑΕΔ για πρόσληψη προσωπικού μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα για πρόσληψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Όμως η δυνατότητα του προγράμματος αφορούσε μόνο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι το Κέντρο που είναι Δημοσίου Δικαίου» δήλωσε στο Sputnik η κα Τζαμπαζλή.

Η ίδια δεν απογοητεύτηκε από το εμπόδιο. Αντίθετα πείσμωσε και επικοινώνησε με τη διευθύντρια του παραρτήματος ΟΑΕΔ στην περιοχή. Μέσα από τροποποιητική διάταξη που εγκρίθηκε από την Αθήνα και μια σειρά άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων που ξεπεράστηκαν επιτυχώς, πέντε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες κατάφεραν να προσληφθούν στις δομές σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, τρεις εκ των οποίων ήδη εργάζονται και άλλοι δύο σύντομα θα αναλάβουν εργασία.

Μάλιστα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα που κατάφερε να προσλάβει ΑμΕΑ.

«Έκανα το αυτονόητο. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία» είπε η κα Τζαμπαζλή τονίζοντας ότι τέτοιες διαδικασίες προσλήψεων για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πρέπει να απλοποιηθούν, ευχόμενη να ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς τον δρόμο των προσλήψεων χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

 

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα