Ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο ;
Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πριν μερικά χρόνο ασύμφορη και λύση ανάγκης.
Όμως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου. Έτσι όλοι μας σκεφτόμαστε και συγκρίνουμε με το μυαλό μας τι από τα δύο συμφέρει για την τσέπη μας.
Εναλλακτικές λύσεις από αυτή του πετρελαίου
Υπάρχουν πλέον πολλές διαδεδομένες :
Φυσικό αέριο
Ξυλόσομπα
Ξύλα και τζάκι
Πέλλετ
Σόμπες αλογόνου
Θερμοπομποί
Κλιματιστικό
Η λύση του πετρελαίου
Μπορεί να είναι ακριβό πλέον, αλλά σε μια καινούργια εγκατάσταση με ιδανική θερμομόνωση, αντλίες θερμότητας, διπλά τζάμια με κουφώματα αλουμινίου και φυσικά καλοσυντηρημένο καυστήρα μπορούν να ζεστάνουν ένα σπίτι σε λίγα λεπτά και να το κρατήσουν ζεστό για πολλές ώρες. Είναι πράγματα όμως που έχει ένα σύγχρονο σπίτι ή και ένα παλαιότερο εάν έχει μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Ερχόμαστε όμως και λέμε…σε μια οικοδομή με κεντρική (αλλά και αυτόνομη θέρμανση)
Η λύση της ηλεκτρικής σόμπας και του αερόθερμου
Προσέχουμε την ισχύ και την κατανάλωση των ηλεκτρικών σωμάτων και αερόθερμων. Αν για παράδειγμα η ισχύς της συσκευής είναι 1KW (1000W) τότε σε μία ώρα συνεχής λειτουργίας, θα καταναλώσει 1KWh (1 Κιλοβατώρα) ρεύματος. Παλιά η τιμή της Κιλοβατώρας θεωρούνταν ακριβή, αλλά πλέον την κοιτάμε στα μάτια και πολλές φορές την προτιμάμε από ένα λίτρο πετρέλαιο. Η λύση αυτή είναι ιδανική για να ζεστάνουμε τοπικά ένα χώρο, όπως ένα μικρό δωμάτιο ή το μπάνιο. Ιδιαίτερα προτιμάται σε σπίτια φοιτητών που είναι συνήθως μικρά. Να προσθέσουμε ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερη επένδυση στην αγορά των συσκευών αυτών αφού οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές.
Προσέχουμε ωστόσο, για καλύτερη απόδοση, να έχουμε όλα τα παράθυρα κλειστά και να μονώσουμε τυχόν χαραμάδες απ’ όπου φεύγει η ζέστη άρα και ενέργεια που παράγεται από το σώμα. Είναι σαν να υπάρχει διαρροή των χρημάτων σας από τις χαραμάδες. Υπολογίσαμε χοντρικά ότι το κόστος για ένα τέτοιο σώμα είναι περίπου στα 30cents του ευρώ. Αυτό όμως εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε θερμαντικού σώματος.
Ηλεκτρικό σώμα λαδιού
Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού, μόνο που κάνει για πιο μόνιμη και σταθερή χρήση. Το καλοριφέρ είναι γεμάτο με λάδι το οποίο μπορεί να αργεί σημαντικά να ζεσταθεί, αλλά αργεί εξίσου να κρυώσει. Το λάδι μεταφέρει τη θερμότητα από την εσωτερική αντίσταση σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του καλοριφέρ. Στη συνέχεια οι φέτες του καλοριφέρ ζεσταίνουν τον αέρα του δωματίου και το χώρο γενικότερα. Λύση σίγουρα πιο ασφαλης από τις σόμπες και τα αερόθερμα.
Κλιματιστικό- Air Condition
Έχει περάσει στον κόσμο ότι το κλιματιστικό λειτουργεί κυρίως για ψύξη, ενώ στη θέρμανση είναι ένα κοινό αερόθερμο. Δεν είναι όμως έτσι. Τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια ακόμα και 4 φορές παραπάνω από ένα κοινό αερόθερμο καίγοντας το ίδιο ρεύμα. Συγκεκριμένα ο τύπος αυτός, αυξομειώνει τις στροφές της λειτουργίας του αυτόματα, ώστε κάθε στιγμή να παράγεται η αναγκαία θερμότητα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στο Air Condition
Η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε είναι +10 βαθμούς το Χειμώνα και -10 βαθμούς το Καλοκαίρι σε σχέση με την εκάστοτε εξωτερική θερμοκρασία. Μην βάζετε το Χειμώνα για παράδειγμα το κλιματιστικά να καίει στους 32 βαθμούς γιατί απλά ποτέ δεν πρόκειται να τη φτάσει. Αντιθέτως το inverter κλιματιστικό θα καίει σε μέγιστη απόδοση αυξάνοντας στα ύψη την κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως και να έχει, και όποιο τρόπο επιλέξουμε για να ζεσταθούμε, θα πρέπει τους πρώτους μήνες να ελέγξουμε την κατανάλωση του στον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις!
Καλό Χειμώνα να έχουμε !