H εγκυμοσύνη αποτελεί μια πραγματική δοκιμασία για όλο το σώμα μιας γυναίκας. Αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα συστήματα, όπως και στον οφθαλμό και το οπτικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές συμπεριλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος από φυσιολογικές αλλά και παθολογικές αλλαγές.
Μια από τις πιο συχνές φυσιολογικές αλλαγές είναι η αύξηση της μελαγχρωσης στα βλέφαρα, γνώστες και σαν μέλασμα ή χλόασμα. Είναι αναστρέψιμες και μετά την εγκυμοσύνη με τον καιρό ξεθωριάζουν.
Πώς μπορεί να επηρεάσει όμως την όραση μια εγκυμοσύνη;
Η ξηροφθαλμία είναι επίσης μια από αυτές τις αλλαγές. Τα μάτια είναι πιο ξηρά από πριν, στεγνώνουν πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει και την χρήση των φακών επαφής. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι η χρήση τεχνητών δακρύων. Κυρίως να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες χωρίς συντηρητικά.
Η θολή όραση επίσης είναι ένα από τα συχνά συμπτώματα από τον οφθαλμό. Πολλές έγκυες γυναίκες κάνουν κατακράτηση υγρών, με συνέπεια την αλλαγή στο πάχος και το σχήμα του κερατοειδή και του κρυσταλοειδή φακού. Κατά αυτό τον τρόπο αλλάζει και η διάθλαση της γυναίκας, για παράδειγμα αυξάνεται η μυωπία. Συνήθως μπορεί να μη κάνετε τίποτα για να το αντιμετωπίσετε μιας και η διάθλαση θα επανέλθει στην πρωτύτερη κατάσταση μετά τον τοκετό ή μετά τη λήξη του θηλασμού. Εάν σας είναι ενοχλητικό ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας αλλάξει προσωρινά τη συνταγή για τα γυαλιά σας ή τους φακούς.
Επίσης έχει παρατηρηθεί και μια απώλεια της ικανότητας της προσαρμογής, η οποία είναι παροδική. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα δυσκολεύεται να δει με λεπτομέρειες κοντινά αντικείμενα ή να διαβάσει κοντά. Για αυτό τον λόγο δεν γίνεται επέμβαση διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας με Laser, μιας και η διάθλαση κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι σταθερή.
Ανοσολογικά, κατά κάποιο τρόπο πέφτει η άμυνα του οργανισμού, η οποία καταστολή είναι φυσιολογική. Συνήθως συνδυάζεται με χαμηλότερου βαθμού αντίδρασης σε μη λοιμώδη ραγοειδίτιδα. Η εγκυμοσύνη κατά αυτό τον τρόπο έχει ευεργετική δράση σε διάφορα σύνδρομα που προκαλούν ραγοειδίτιδα.
Πρεκλαμψία
Κάποιες αλλαγές στην όραση μπορεί να δηλώνουν αυτή τη σοβαρή πάθηση για τις εγκυμονούσες γυναίκες. Σημειώνετε από την αυξημένη αρτηριακή πίεση . Τα συμπτώματα αυτής τη πάθησης από τον οφθαλμό είναι : προσωρινή απώλεια όρασης , ευαισθησία στο φως , θολή όραση , η γυναίκα να βλέπει αύρες ή φλας. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας
Ο διαβήτης της κυήσεως
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου τα οποία συνδέονται με το διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μικρά αγγεία του οφθαλμού , στον αμφιβληστροειδή. H διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή πάθηση η οποία επηρεάζεται από την κύηση. Μια προσωρινή μορφή του διαβήτη στις εγκυμονούσες γυναίκες, λέγεται και διαβήτης της κυήσεως, μπορεί να προκαλέσει επίσης θολή όραση. Αυτή κατά μεγάλη πιθανότητα υποστρέφει μετά την κύηση. Εάν ήδη έχετε διαβήτη , όπως θα σας συστήσει και ο γυναικολόγος χρειάζεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και συζήτηση με τον γιατρό σας για την επιδείνωση των βλαβών στον οφθαλμό.
Κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια
Φαινεται ότι η κύηση αποτελεί προδιαθεσικό παραγοντα για την εμφάνιση της πάθησης αυτης.
Εγκυμοσύνη και μυωπία
Όπως αναφερθήκαμε και νωρίτερα, συμβαίνουν αλλαγές στη διάθλαση της εγκυμονούσας γυναίκας. Η μυωπία αυξάνεται , η οποία επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα μετά την κύηση. Οι πιο πολλές γυναίκες με μέτρια εώς υψηλή μυωπία ανησυχούν εάν ο φυσιολογικός τοκετός θα επηρεάσει τον βυθό του οφθαλμού, προκαλώντας κάποια βλάβη, όπως ρωγμή/οπή στον αμφιβληστροειδή ή αποκόλληση του.
Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη, ότι η έγκυες με μυωπία πρέπει να γεννούν με καισαρική τομή. Αυτός είναι ένας μύθος . Σε παλαιότερη μελέτη ,όπου 50 γυναίκες με μυωπία πάνω από 4.50D γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, σε καμία δεν παρατηρήθηκε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή επιδείνωση των περιφερικών εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Οι γυναίκες με μυωπία μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά.
Σαν συμπέρασμα πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στον οφθαλμό ή στην όραση να την αναφέρουμε στον γιατρό μας , ώστε αυτός θα κρίνει και θα σας κατευθύνει εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή όχι.
Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος