Μην χασετε

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 1η & 2η εβδομάδα της κύησης;

Η ηλικία της κύησης αρχίζει να μετράται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης.

Πόσο μηνών είμαι;
Μιλάμε για πρώτη και δεύτερη εβδομάδα της κύησης, αλλά «επισήμως» δεν είστε ακόμα έγκυος, αφού η γονιμοποίηση δεν έχει επέλθει και κύημα φυσικά δεν υπάρχει! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι δύο αυτές εβδομάδες δεν είναι μέρος της «διαδικασίας», που ονομάζουμε κύηση. Οι δύο αυτές εβδομάδες είναι εβδομάδες «προετοιμασίας» για το ευτυχές γεγονός, που επίκειται.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας κατά την 1η & 2η εβδομάδα!

Η ζωή σας όμως δεν παρουσιάζει απτές αλλαγές. Μόλις είδατε την αρχή μιας κανονικής περιόδου και το σώμα σας ετοιμάζεται, προκειμένου να δεχθεί το σπέρμα, ενώ στη μήτρα διαμορφώνεται το κατάλληλο μίκρο-περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί το έμβρυο.

Advertisements

Βιώνετε τα συμπτώματα μίας κανονικής περιόδου με το ενδεχόμενο οίδημα στο στήθος, την παρουσία ή όχι κοιλιακού άλγους, ενώ συχνά δεν λείπουν και οι διακυμάνσεις στη διάθεση και οι αλλαγές στην όρεξή σας.

Μπορείτε όμως να κάνετε εσείς κάτι για να αυξήσετε τις πιθανότητες αυτός ο κύκλος να είναι και ο «τυχερός»;

Υπάρχει πλήθος μελετών, οι οποίες επισημαίνουν την αξία της λήψης φυλλικού οξέως ακόμα και έξι μήνες πριν τη σύλληψη.
Το φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ) ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη βιταμίνη Β9. Ο όγκος των επιστημονικών στοιχείων, που συνηγορούν υπέρ της ευεργετικής του δράσης σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα, συνεχώς αυξάνεται.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι κυρίως το σπανάκι, τα σπαράγγια και τα όσπρια (κυρίως οι φακές). Εντούτοις, τα περισσότερα πρωτόκολλα ενίσχυσης της γονιμότητας συστήνουν τη λήψη φυλλικού οξέως υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι τα 400μgr.

Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε προσπάθειες για μωρό, συνιστάται να αποφεύγεται η βρώση λαχανικών, τα οποία δεν είστε σίγουρη, πως είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα, ενώ και το κρέας πρέπει να είναι καλά ψημένο. Έτσι αποφεύγεται η επαφή σας με το Τοξόπλασμα.

Advertisements

Είναι εξάλλου σημαντικό, αν υπάρχει η πιθανότητα κύησης, να υπάρχει κάποιος σχετικός έλεγχος οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, η οποία ενδεχομένως θα σας χορηγηθεί, ώστε να διευκρινιστεί η ασφάλειά της για την εγκυμοσύνη. Γενικά κατά τη διάρκεια της κύησης είμαστε λίγο πιο «φειδωλοί» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων. Η οποιαδήποτε θεραπεία κρίνεται υπό το πρίσμα της ασφάλειάς της για το έμβρυο, ενώ συνεκτιμάται και η αναγκαιότητα χορήγησής της, ώστε να προστατευθεί η υγεία της μητέρας.

Φαρμακευτική αγωγή θεωρείται και ο εμβολιασμός. Στην περίοδο πριν από αυτήν καθεαυτήν την κύηση η χορήγηση κάποιον εμβολίων αντενδείκνυται.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες πριν την κύηση λοιπόν δεν υπάρχει ακόμα κύημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτές δεν είναι σημαντικές για την εξέλιξη της κύησης!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

mothersblog.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα