Επειδή το μόνο που θέλετε είναι να προστατέψετε το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας, μάθετε αν οι καθημερινές σας συνήθειες επηρεάζουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία του Λεωνίδα Παπαδοπούλου, μαιευτήρας-γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ανακοινώσατε στον κύκλο σας τα ευχάριστα νέα και οι συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε πέφτουν βροχή! Αυτός όμως ο καταιγισμός πληροφοριών σας δημιουργεί εκτός από άγχος και πολλά ερωτηματικά. Εμείς θα φροντίσουμε να σας καθησυχάσουμε απαντώντας στις συνηθέστερες απορίες γυναικών που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Είμαστε σίγουρες πως πολλές από αυτές είναι και δικές σας.
Μπορώ να μιλάω όσο θέλω στο κινητό;
Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό κανείς μας δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις για πιθανές βλάβες στην υγεία από την αλόγιστη χρήση του κινητού, πρόσφατη έρευνα συσχετίζει αυτή τη συνήθεια με την εγκυμοσύνη και τα παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε πως οι μέλλουσες μαμάδες που μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο 2-3 φορές την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά που μεγαλώνοντας μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα αλλά και συναισθηματικά προβλήματα. Οι πιθανότητες βέβαια αυξάνονται αν και τα ίδια τα παιδιά ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν κινητό πριν κλείσουν τα 7 τους χρόνια. Θα ήταν καλό λοιπόν να μιλάτε στο κινητό μόνο αν υπάρχει ανάγκη και βρίσκεστε εκτός σπιτιού προτιμώντας το σταθερό τηλέφωνο για τις συνομιλίες σας.
Να σταματήσω το γυμναστήριο;
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που σταματούν τη γυμναστική τους δραστηριότητα μαθαίνοντας πως θα γίνουν μαμάδες, από φόβο μήπως προκληθεί κάποια επιπλοκή στο μωρό. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σας πληροφορούμε πως αν συμφωνεί ο γιατρός σας, δεν υπάρχει λόγος να… κάθεστε!
Η γυμναστική άλλωστε βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην πρόσληψη και διατήρηση των φυσιολογικών κιλών και φυσικά στο να γεννήστε ευκολότερα. Αφού λοιπόν ενημερώσετε τον προπονητή σας πως είστε έγκυος, διαμορφώστε παρέα ένα ειδικό πρόγραμμα ήπιας έντασης που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την καλή σας φυσική κατάσταση.
Οι περισσότερες εγκυμονούσες επιλέγουν το καθημερινό περπάτημα στο διάδρομο ή το ποδήλατο, σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών. Επίσης, το κολύμπι που συνδυάζει χαλάρωση και ελαφριά γυμναστική θεωρείται ιδανικό στην περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς επίσης και η γιόγκα που βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της καλής αναπνοής. Μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλλείματα και αν νιώσετε ζαλάδα, αδυναμία ή πόνο, σταματήστε αμέσως.
Πειράζει που κάνω καθιστική δουλειά;
Με την προϋπόθεση πως έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά την εργασία σας αφού οι πολλές ώρες… στην καρέκλα δεν προκαλούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα ούτε σε εσάς αλλά ούτε και στο έμβρυο.
Επειδή όμως τώρα ενδεχομένως πιάνεστε ευκολότερα ή πρήζονται τα πόδια σας, φροντίστε να κάνετε πιο άνετη την παραμονή σας στο γραφείο… Ρυθμίστε λοιπόν την καρέκλα στο ύψος που σας βολεύει καλύτερα, χρησιμοποιείστε ένα μαξιλαράκι μέσης στην πλάτη της ενώ μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε το ειδικό στεπ γραφείου για να ακουμπάτε τα πόδια σας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνετε διαλείμματα για να περπατάτε και να ξεμουδιάζετε αποφεύγοντας να κάθεστε πολλές ώρες συνεχόμενες.
Αν εργάζεστε μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να ξέρετε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πιθανή βλαβερή επιρροή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο ένα φίλτρο οθόνης που θα προστατεύει τα μάτια σας απορροφώντας αρκετή από την ακτινοβολία είναι απολύτως απαραίτητο.
Ποιες δουλειές του σπιτιού επιτρέπονται;
Όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες που οι πιθανότητες αποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένες, θα ήταν καλύτερα να μην το παίζετε… χαρωπή νοικοκυρά! Εκτός από το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των πιάτων που μπορείτε να κάνετε, μπορείτε να ζητήσετε την πολύτιμη βοήθεια της μαμάς για τα υπόλοιπα.
Από τον 4ο μήνα και μετά, μπορείτε κανονικά να σκουπίζετε, να σιδερώνετε, να ξεσκονίζετε αλλά συνεχίστε να εμπιστεύεστε κάποιον άλλον για τις πιο βαριές ή επικίνδυνες δουλειές (π.χ. κρέμασμα κουρτινών). Κάνετε συχνά διαλείμματα ενώ αν αισθανθείτε αδιαθεσία, σταματήστε αμέσως.
Όσον αφορά τα καθαριστικά, επιλέξτε τα μη τοξικά και εκείνα που έχουν διακριτική μυρωδιά για να αποφύγετε τυχόν ναυτίες. Μια καλή ιδέα είναι να προτιμήσετε πιο υγιεινές λύσεις: ανακατέψτε νερό και ξίδι για να καθαρίσετε τα πλακάκια, χρησιμοποιείστε ίσα μέρη από ξίδι και baby oil για να γυαλίσετε το ξύλινο πάτωμα ενώ για αντί για χλωρίνη, απολυμαίνετε τις επιφάνειες με μηλόξιδο.
Γιατί μου φταίνε τα πάντα;
Όσο οι μήνες κυλούν τόσο περισσότερο πείθεσθε πως η εγκυμοσύνη δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση που θα μπορούσε να σας τύχει. Από τη μια λαχταράτε να έρθει η μέρα που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι, από την άλλη εκνευρίζεστε μια διάφορα μικροπροβλήματα…
Δυσκολεύεστε να βολευτείτε στον ύπνο λόγω της κοιλίτσας, οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα δε σας αφήνουν να ηρεμήσετε, οι καούρες και η δυσπεψία συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό, οι ραγάδες έχουν εγκατασταθεί για τα καλά σε κοιλιά και μηρούς ενώ αισθάνεστε η πιο… χοντρή του κόσμου! Για να μην αναφερθούμε στα ψυχολογικά σας, και στις φορές που ενώ είστε μέσα στη χαρά, ξεσπάτε σε κλάματα άνευ λόγου.
Αν αρχικά πιστέψατε πως κάποιος παίζει με τα νεύρα σας, σας πληροφορούμε πως αυτός ο “κάποιος” είναι τα επίπεδα των ορμονών σας που από τη στιγμή που σώμα σας υποδέχτηκε το γλυκό φιλοξενούμενο, έχουν αυξηθεί απότομα. Αν και οι περισσότεροι τουλάχιστον μπορούν να ανεχτούν τις προσωρινές σας παραξενιές, καλό θα ήταν να μην τα βάζετε με τους αγαπημένους σας.
Τι να κάνω με τις λιγούρες μου;
Αν από τον πρώτο κιόλας μήνα έχουν αρχίσει να σας κυριεύουν ακατανίκητες επιθυμίες για διάφορες “ανθυγιεινές” συνήθως τροφές, όπως σοκολάτες, πατατάκια κ.λπ. ή για περίεργους συνδυασμούς, πρέπει να… φανείτε δυνατές!
Οι λεγόμενες “λιγούρες εγκυμοσύνης” που σας οδηγούν σε ατέλειωτες επιδρομές στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας αναζητώντας εδώ και τώρα αυτό που σας “μύρισε”, μπορεί να οφείλονται στις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σας για τη συγκεκριμένη τροφή. Αν για παράδειγμα θέλετε να τρώνε συνεχώς φρούτα, πιθανότατα σας λείπουν βιταμίνες.
Βέβαια δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αποδίδουν τις ευθύνες στην ίδια την έγκυο που προβάλει την εγκυμοσύνη ως δικαιολογία για να απολαμβάνει δίχως ενοχές αγαπημένα εδέσματα που δεν έτρωγε συχνά γιατί πρόσεχε τη σιλουέτα της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξαφνική λαχτάρα για ένα φαγητό ή γλυκό οφείλεται όχι μόνο στη δράση των ορμονών αλλά και στην ανάγκη κάθε γυναίκας να χαίρει της προσοχής και της περιποίησης όλων και κυρίως του συντρόφου της.
Έχετε υπόψη σας πως οι επιπλέον θερμίδες που πρέπει να παίρνετε ημερησίως είναι 150 το πρώτο τρίμηνο, 350 το δεύτερο και 300 το τρίτο. Γι αυτό μην το παρακάνετε αφού η πρόσληψη παραπάνω κιλών ενδεχομένως προκαλέσει επιπλοκές στην πορεία της κύησης.