Η γυναικεία γονιμότητα συνήθως κορυφώνεται στις ηλικίες 16-24 και μειώνεται προοδευτικά έως τα 35, όπου αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά. Στην ηλικία των 40 χρόνων, η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι συνήθως μισή από ό,τι στα 35.
Συνήθως ο κύριος λόγος της υπογονιμότητας είναι εκτός από το άγχος και η ηλικία. Από τα 40 και μετά μειώνεται και η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη.
Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων
Δύο είναι οι παράγοντες που ελέγχουν την ποιότητα των ωαρίων.
α) Ο αριθμός των χρωμοσωμάτων που περιέχουν
β) Η ενέργεια που τους παρέχεται
Ένα ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων ώστε να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Αρκετά ωάρια δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά μια γονιμοποίηση αδύνατη.
Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να γονιμοποιηθούν. Αυτή την ενέργεια τους την παρέχουν τα μιτοχόνδρια, κάποια μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων που μεταδίδουν ενέργεια. Όσο τα χρόνια περνούν λοιπόν, τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, έτσι ένα ωάριο που γονιμοποιείται μπορεί να μην έχει την ενέργεια για να διαιρεθεί.
Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι η ποιότητα του ωαρίου, καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη της, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα. Αν ένα ωάριο κακής ποιότητας γονιμοποιηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να μην συντηρηθεί σωστά και να οδηγήσει σε αποβολή.
Πηγή: mothersblog.gr