Μην χασετε

Αυτά τα διακοσμητικά λάθη τα κάνουν όλοι και δεν το καταλαβαίνουν!

Πριν ξεκινήσουμε να διακοσμούμε ένα χώρο, έχουμε στο μυαλό μας πολλές ιδέες και πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε θεωρούμε πως είναι εύκολο και θα γίνει φανταστικό! Όταν όμως έρθει η ώρα της έρευνας και των αγορών τότε αρχίζουν να μπαίνουν τα μεγάλα ερωτηματικά και ο διχασμός για το τι ταιριάζει καλύτερα, τι είναι σωστό και τι λάθος. Σήμερα θα δούμε παρέα πια είναι τα πιο συνηθισμένα διακοσμητικά λάθη που κάνουμε και πώς θα τα αποφύγουμε.

Έπιπλα Την ώρα που αγοράζετε τα έπιπλά σας, σκεφτείτε το συνολικό μέγεθος του χώρου και πώς θα ταιριάξουν τα έπιπλα που θα αγοράσετε μέσα σε αυτόν. Αποφασίστε πιο είναι το βασικό έπιπλο για το καθιστικό σας και δώστε έμφαση στο μέγεθος του. Τα υπόλοιπα έπιπλα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, το coffee table πρέπει να είναι λίγο πιο μικρό από τον καναπέ αλλά όχι πολύ.

  • Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσετε τη σωστή διάσταση του coffee table είναι: Το πολύ να φτάνει μέχρι εκεί που ξεκινούν τα μπράτσα του καναπέ και το λιγότερο μέχρι τη μέση των δύο ακριανών θέσεων του καναπέ.
  • Αν υπάρχουν πολυθρόνες και βρίσκονται μακριά τότε χρειάζεται ένα μικρό τραπεζάκι να την πλαισιώσει. Θυμηθείτε βέβαια ότι στο καθιστικό καλό είναι τα έπιπλα να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους για να διευκολύνουν την επικοινωνία των ανθρώπων και να φαίνεται ο χώρος πιο συγκεντρωμένος.
  • Η ιδανική απόσταση μεταξύ καναπέ και coffee table είναι 40 εκ.

thehomeissue_diakosmitikalathi01Οι πολυθρόνες πλαισιώνουν το coffee table που φτάνει μέχρι τη μέση των δύο ακριανών θέσεων.

  • Αν έχετε χώρο αποφύγετε να κολλάτε τον καναπέ στον τοίχο. Δεν είναι  λάθος. Τολμήστε να ξεκολλήσετε το καναπέ από τον τοίχο, δημιουργείστε πέρασμα ή βάλτε απλά μία κονσόλα μεταξύ καναπέ και τοίχου. Μπορείτε να τοποθετήσετε φωτογραφίες και μία ή δύο λάμπες. Έτσι, θα δώσετε ανάσα στον χώρο, θα φωτίσετε τοπικά το σημείο και θα έχετε να ακουμπάτε το ποτό σας.
  • Αν ο χώρος σας είναι μικρός, επιλέξτε έπιπλα με λεπτά πόδια έτσι ώστε να δημιουργείται κενό ανάμεσα σε αυτά και το πάτωμα. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος φαίνεται λιγότερο μπουκωμένος.
  • Αποφεύγετε να βάζετε στην κεφαλή της τραπεζαρίας σας την ίδια καρέκλα που έχετε και στα πλαϊνά του τραπεζιού. Επιλέξτε μια πολυθρόνα, ή άλλο σχέδιο καρέκλας.

thehomeissue_diakosmitikalathi04
Αν δεν έχετε κάποια διαφορετική καρέκλα προτιμήστε η κεφαλή του τραπεζιού να μην έχει καθόλου καρέκλα.

Advertisements

Δώστε τον δικό σας χαρακτήρα Αν κάνετε μια διακόσμηση χωρίς να ρισκάρετε, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο, αλλά ταυτόχρονα βαρετό… Δώστε τον δικό σας χαρακτήρα αποφεύγοντας τις παγίδες.

  • Έτσι κι αλλιώς το mix ‘n’ match είναι μόδα. Βάλτε ένα αντικείμενο που αγαπάτε και σημαίνει κάτι για σας, ακόμα κι αν δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο σύνολο. Μια παλιά λάμπα, μια πολυθρόνα, έναν καθρέφτη ή την τραπεζαρία της γιαγιάς συνδυασμένη με μοντέρνες καρέκλες και φωτιστικό.
  • Μην προσπαθείτε να συνδυάζετε όλα τα ξύλα μεταξύ τους. Δώστε ένα βασικό χρώμα στα λούστρα των νέων επίπλων και σεβαστείτε των παλαιών. Δέστε τα μεταξύ τους, συνδυάζοντας τη στόφα, αλλιώς αφήστε τα ως έχουν να λειτουργούν ανεξάρτητα στον χώρο.
  • Μην κρατάτε πράγματα που δεν θέλετε επειδή σας τα δώρισε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Αλλάξτε άμεσα ή δωρίστε τα σε κάποιον που θα του αρέσουν. Το σπίτι πρέπει να σας ευχαριστεί σε κάθε λεπτομέρεια.
  • Μην βιαστείτε να το ολοκληρώσετε, ή πάτε μόνο σε ένα μαγαζί, γιατί δεν θα μπορέσετε να δημιουργήσετε κάτι ξεχωριστό. Ξεκινήστε με τα βασικά έπιπλα και συνεχίστε σιγά σιγά τη διακόσμηση. Σε ένα ταξίδι μπορεί να βρείτε έναν ωραίο πίνακα, ή ένα όμορφο βάζο. Αυτό κατευθείαν είναι ένα αντικείμενο με αναμνήσεις που δίνει το δικό του χαρακτήρα στον χώρο.
  • Αφιερώστε έναν τοίχο ή μια γωνιά με φωτογραφίες από τη ζωή και τα ταξίδια σας. Έτσι το σπίτι γίνεται κατευθείαν εσείς!

thehomeissue_diakosmitikalathi06Κοιτάξτε τι όμορφα μπορούν να σταθούν οι κορνίζες με τις φωτογραφίες πάνω σε δύο ράφια.

Κάδρα Ένα συχνό λάθος που κάνουμε είναι να κρεμάμε τους πίνακες ζωγραφικής  και τα κάδρα πολύ ψηλά. Λες και θέλουμε να τα βλέπουμε από κάθε γωνιά του δικού μας σπιτιού ή ακόμα και του γείτονα! Αυτό έχει σαν συνέπεια να μη μπορείτε να τα εκτιμήσετε ή να τα φωτίσετε σωστά.

  • Η σωστή απόσταση από το κέντρο του πίνακα μέχρι το πάτωμα είναι 1.45-1.50 μ. Αυτό το ύψος αντιπροσωπεύει το μέσο ύψος για το ανθρώπινο μάτι και χρησιμοποιείται τακτικά ως πρότυπο σε πολλές γκαλερί και μουσεία.
  • Αν έχετε δύο κάδρα κοντά μεταξύ τους αλλά το ένα έχει μικρότερο ύψος από το άλλο, τότε το πιο μικρό έργο τοποθετήστε το περασιά με την κάτω ή την πάνω πλευρά του μεγάλου έργου. Λάθος είναι το δίπλα έργο να έρχεται στη μέση του άλλου.
  • Τέλος, προσπαθήστε να τα οργανώσετε σε ομάδες και να μην είναι διασκορπισμένα σε όλο το μήκος του τοίχου. Έτσι, θα αναδειχτούν καλύτερα και θα δίνουν πιο έντονο αποτέλεσμα στον χώρο.

thehomeissue_diakosmitikalathi07Συγκεντρώστε στον τοίχο τα κάδρα που έχετε για ένα πιο έντονο διακοσμητικά αποτέλεσμα.

Υφάσματα Είναι μεγάλος μπελάς αν ψάχνετε συγκεκριμένους τόνους χρωμάτων και σχεδίων. Υπάρχουν τρόποι να κάνετε πιο εύκολη την επιλογή σας και να έχετε σωστό αποτέλεσμα.

Advertisements
  • Επιλέξτε πρώτα το σχέδιο και μετά το χρώμα. Χρώματα υπάρχουν χιλιάδες, ενώ τα υφάσματα είναι σαν τα ρούχα… Τα ρούχα του σπιτιού σας, λοιπόν, θέλουν ψάξιμο και πρέπει να σας αρέσει το χρώμα και το σχέδιο! Επιλέξτε, αρχικά ύφασμα για τις κουρτίνες και στη συνέχεια συνδυάστε στόφες, διακοσμητικά μαξιλαράκια, χαλιά και στο τέλος βρείτε το χρώμα που δένει  για τους τοίχους σας. Αυτός ο τρόπος μπορεί να σας ξεμπλοκάρει και από το ερώτημα: Τι χρώμα να βάψω το σπίτι μου;
  • Ποτέ δεν συνδυάζουμε δύο υφάσματα με διαφορετικά φλοράλ ή ρίγες. Το ίδιο ισχύει και για τις ταπετσαρίες.
  • Στα υφάσματα πρέπει ένα, άντε το πολύ δύο, να είναι τα κυρίαρχα χρώματα και τα υπόλοιπα να λειτουργούν συμπληρωματικά σε μικρότερες ποσότητες και ένταση.

Χαλιά Ένα σύνηθες λάθος συμβαίνει από τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζει το χαλί στον χώρο σε σχέση με τα υπόλοιπα έπιπλα.

  • Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων επιτυγχάνεται όταν τα έπιπλα «ακουμπούν» ένα μικρό τμήμα του χαλιού. Το ιδανικό είναι όταν το χαλί έχει σχέδιο (πχ. περσικό) και δεν θέλουμε να χαθεί κάτω από τον καναπέ.
  • Όταν το χαλί ή η μοκέτα είναι μονόχρωμη τότε ιδανικό είναι ο καναπές να κάθεται επάνω, ιδίως όταν αυτός βρίσκεται στο κέντρο του χώρου. Αυτό κάνει τον χώρο να δείχνει πιο πλούσιος και πιο μεγάλος. Αν ο καναπές ακουμπάει στο τοίχο και τα παραπάνω μέτρα του χαλιού αυξάνουν πολύ το κόστος, μπορείτε να το αποφύγετε και να ακουμπούν μόνο τα δύο μπροστινά πόδια.
  • Η πολυθρόνα και τα διάφορα μικροέπιπλα, πρέπει να βρίσκονται πάνω στο χαλί ή το χαλί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους.
  • Αποφεύγετε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ χαλιών και επίπλων διότι διακόπτουν την συνέχεια της διακόσμησης στον χώρο.

thehomeissue_diakosmitikalathi08
Οριοθετήστε έναν χώρο με ένα ωραίο χαλί με σχέδιο.

Φωτισμός Συνήθως, μπαίνουμε σ’ έναν χώρο και υπάρχει μια βασική πηγή φωτός, το φως της οροφής (ή και να υπάρχουν κι άλλα φώτα, μόνο το κεντρικό θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε).

  • Το φως της οροφής σβήνει όλες τις σκιές στο χώρο (που δίνουν ζωή) και δεν τονίζει γωνιές και χρώματα που θέλετε να αναδείξετε.
  • Είναι ιδανικό μόνο αν θέλετε να βλέπετε καθαρά και με την ίδια ένταση παντού.
  • Δεν προσφέρει ηρεμία και στιλ στον χώρο.
  • Επιλέξτε τοπικό φωτισμό: Επιτραπέζια, επιδαπέδια φωτιστικά με ντίμερ, και τοποθετήστε τα κοντά στα έπιπλα που κάνετε χρήση, όπως ο καναπές ή η πολυθρόνα, για να μπορείτε να διαβάσετε ή να φάτε.
  • Αποφύγετε τον υπερβολικά θερμό φωτισμό γιατί κουράζει τα μάτια και δεν αναδεικνύει τα χρώματα του χώρου. Επιλέξτε θερμό-ψυχρό φωτισμό ή μέτρια ψυχρό.

Χρώματα Μπορεί να κοιτάτε για ώρες μια χρωματική παλέτα μέχρι να αποφασίσετε πιο χρώμα θέλετε ή ποια χρώματα συνδυάζονται μεταξύ τους.

  • Αποφεύγετε να έχετε πάνω από τρία βασικά χρώματα σ’ έναν χώρο. Το ένα χρώμα θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο και άλλο ένα ή δύο να λειτουργούν συμπληρωματικά.
  • Συχνά τυχαίνει άλλο χρώμα να βλέπουμε στον κατάλογο κι αλλιώς δείχνει μέσα στο σπίτι όταν βαφτεί και στεγνώσει. Τσεκάρετε το χρώμα της παλέτας σε φυσικό και σε τεχνικό φωτισμό μέσα στο σπίτι για να το φανταστείτε σε πραγματικές συνθήκες.
  • Κάντε δείγματα στον τοίχο και περιμένετε να στεγνώσει (αν δεν έχετε χρόνο στεγνώστε το με ένα πιστολάκι).
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα