Πλυντήρια πιάτων… Θα μπορούσαν αυτές οι τόσο διαδεδομένες ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια σήμερα, να κρύβουν τόσα μυστικά; Κι όμως, είτε το πιστεύεις, είτε όχι, υπάρχουν αρκετοί «μύθοι» για τα πλυντήρια πιάτων και τη λειτουργία τους που διαιωνίζονται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές πλέον να μην ξέρουν -με το δίκιο τους- τι να πιστέψουν. Ώρα να ρίξουμε φως στην υπόθεση, δε νομίζεις;
Ψάξαμε και εντοπίσαμε τους 10 πιο γνωστούς μύθους που αφορούν τα πλυντήρια πιάτων και τους καταρρίπτουμε έναν προς έναν, εξηγώντας τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Έλα να γνωρίσεις καλύτερα το πλυντήριό σου!
1. Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι πιο αποτελεσματικό
Πιστεύεις δηλαδή ότι το τρίβε-τρίβε στο χέρι με το νερό να ρέει πάνω στα πιάτα μέσα στον νεροχύτη είναι αποτελεσματικότερο από τους 65-70ο C που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του πλυντηρίου κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης του; Την ίδια στιγμή η πίεση με την οποία εκτοξεύει το νερό και βέβαια η δράση του ίδιου του καθαριστικού φροντίζουν ώστε να μη μείνει, όχι απλά υπόλειμμα τροφής, αλλά ίχνος βακτηρίου επάνω σε πιάτα, ποτήρια και λοιπά σκεύη.
2. Τα πλυντήρια δεν έχουν χώρο για ταψιά και κατσαρόλες
Ακόμα και τα μικρότερου μεγέθους πλυντήρια, είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να χωρούν πλήθος διαφορετικών σκευών. Αν έχεις κάποιο μεγαλύτερου ή ακανόνιστου μεγέθους, μπορείς να πειραματιστείς προκειμένου να το χωρέσεις σε ένα από τα δύο (ενίοτε και τρία) καλάθια, προσέχοντας πάντα να μην εμποδίσεις τη λειτουργία του πλυντηρίου. Μπορεί τις μεγάλες κατσαρόλες να μην τις χωρέσεις, όμως ταψάκια, μικρά πυρέξ και κατσαρολάκια θα μπουν μια χαρά.
3. Τα πλυντήρια καταστρέφουν τα μαχαιροπήρουνα
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την τοποθέτηση των μαχαιροπήρουνων που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση στο σπίτι, στο πλυντήριο. Το τελευταίο έρχεται συνήθως με ειδικό καλαθάκι που είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτά. Οι λαβές κουταλιών και πιρουνιών και οι λεπίδες των μαχαιριών θα πρέπει να κοιτούν προς τα κάτω (μην έχουμε κανένα ατύχημα) ενώ σε ό,τι αφορά κουτάλες, πιρούνες και σπάτουλες, ξάπλωσέ τις στον επάνω δίσκο με τυχόν κοίλες επιφάνειες να κοιτούν προς τα κάτω.
4. Ένα πλυντήριο χρησιμοποιεί πολύ νερό και ρεύμα
Ούτε γι’ αστείο! Ακόμα κι ένα μεγάλης χωρητικότητας πλυντήριο δε χρειάζεται πάνω από 12-15 λίτρα για μία πλήρη πλύση, τη στιγμή που όσο φειδωλός κι αν είσαι στον νεροχύτη, δεν πρόκειται να πέσεις κάτω από τα 20-25 λίτρα για τον ίδιο όγκο πιάτων, ποτηριών και λοιπών σκευών. Με δεδομένο ότι χρειάζεται λιγότερο νερό, προφανώς θα απαιτεί και λιγότερη ενέργεια προκειμένου να το ζεστάνει. Στα παραπάνω συνυπολόγισε και τον χρόνο που θα σου γλιτώσει και το θέμα δε σηκώνει κουβέντα.
5. Δεν κάνει να ξεκινά πλύση αν δεν είναι γεμάτο
Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, όταν τα πλυντήρια πιάτων δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο σήμερα. Τα σημερινά μοντέλα διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα που τους επιτρέπει να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ακόμα κι όταν είναι γεμάτα κατά το ήμισυ, έτσι ώστε να μη σπαταλούν πόρους. Κάποια έρχονται με ακόμα ένα για ταχεία πλύση όταν το φορτίο είναι μικρό και όχι ιδιαίτερα λερωμένο ενώ τα ακριβότερα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αυτόματα πόσο πολύ τα έχει «φορτώσει» ο χρήστης.
6. Αν είναι όμως εντελώς γεμάτο, κάποια σκεύη θα μείνουν άπλυτα
Μην αγχώνεσαι. Αν γεμίσεις το πλυντήριό σου όπως συστήνει ο κατασκευαστής του στο εγχειρίδιο χρήσης, δεν πρόκειται να μείνει τίποτα άπλυτο. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις τοποθετήσει σκεύη πάνω σε άλλα καλύπτοντας τα πρώτα και δεν εμποδίζεις τη λειτουργία του πλυντηρίου. Ίσα-ίσα γεμίζοντας το τελευταίο στο 100% της χωρητικότητάς του, θα έχεις πετύχει το τέλειο από πλευράς αποτελεσματικότητας.
7. Δεν έχει σημασία πώς θα τοποθετήσεις πιάτα, ποτήρια κλπ. μέσα
Κι όμως, έχει και παραέχει! Εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, υπάρχει ιδανικός τρόπος γεμίσματος του πλυντηρίου σου έτσι ώστε να εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε του επιφάνεια και τον γνωρίζει ο κατασκευαστής του. Έλεγξε το εγχειρίδιο για περαιτέρω πληροφορίες και πρόσεξε τα πιάτα και τα σκεύη να κοιτούν προς τα μέσα και να μην εμποδίζουν την κίνηση της ράβδου ψεκάσματος. Έλεγξε τα σκεύη μετά το τέλος της πλύσης για να εντοπίσεις αν κάποιο δεν καθάρισε καλά – εκείνο το σημείο θα πρέπει να το προσέξεις εν καιρώ.
8. Πρέπει να καθαρίσω τα πιάτα πριν τα βάλω στο πλυντήριο
Ούτε κατά διάνοια! Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ξέπλυμα των πιάτων πριν από την τοποθέτησή τους στο πλυντήριο αφ’ ενός οδηγεί σε σπατάλη νερού στον νεροχύτη και αφ’ ετέρου η ίδια πλύση δεν είναι εξίσου αποτελεσματική αφού το υγρό καθαρισμού γλιστρά πάνω στην ήδη καθαρή επιφάνεια των πιάτων και των σκευών. Το μόνο που θα σου προτείναμε να κάνεις, είναι να αφαιρέσεις τυχόν μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα φαγητού.
9. Δεν είναι υγιεινό να πλένω τα μπιμπερό του μωρού στο πλυντήριο
Πόθεν το συμπέρασμα; Ίσα-ίσα που οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του πλυντηρίου κατά την πλύση, καθαρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των βακτηρίων (μιλάμε για επίπεδα της τάξης του 99,99%) αποτελώντας έτσι εξαιρετικές λύσεις για βρεφικά είδη (μπιμπερό, πιπίλες κλπ) και μαχαιροπήρουνα. Κάποια μοντέλα πλυντηρίων μάλιστα έρχονται και με ειδική λειτουργία για ακόμα πιο έντονο καθάρισμα, έτσι ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος.
10. Το πλυντήριο είναι «μαγνήτης» βακτηρίων
Αν φροντίζεις να καθαρίζεις τακτικά το πλυντήριό σου, τότε δε θα έχεις κανένα τέτοιο πρόβλημα. Όπως όλες οι συσκευές, έτσι κι αυτό χρειάζεται καθάρισμα -ανάλογα προφανώς και με το πόσο συχνά το χρησιμοποιείς. Παρ’ όλα αυτά, να ξέρεις ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σκοτώνουν τα μικρόβια ενώ πρακτικά η ίδια η λειτουργία του φροντίζει για την απολύμανσή του σε κάθε κύκλο πλύσης. Και όπως και να το κάνεις, είναι απείρως καθαρότερο τόσο από τον νεροχύτη, όσο κι από εκείνο το σφουγγάρι που κοντεύει να εξαϋλωθεί.