Το κλάμα ενός μωρού είναι ικανό να προκαλέσει έντονα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας ειδικά στις νέες μαμάδες, που πολύ συχνά πελαγώνουν και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Αν προσέξετε, όμως, τα μωρά κλαίνε για συγκριμένους λόγους και μάλιστα το κλάμα τους διαφέρει ανάλογα με την αιτία, γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του μωρού σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το ηρεμήσετε.
Ας δούμε , λοιπόν, γιατί μπορεί να κλαίει ένα μωρό:
Πείνα. Είναι ο κυριότερος λόγος που κλαίει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του και φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να του προσφέρετε το στήθος σας ή το μπιμπερό του.
Λερωμένη πάνα. Τα μωρά δυσφορούν όταν η πάνα τους είναι λερωμένη με τσίσα ή κακά και με το κλάμα σας ειδοποιούν ότι θέλουν άλλαγμα. Επίσης, μπορεί να κλαίνε αν έχουν βγάλει κάποιο εξάνθημα από την πάνα ή αν η πάνα τους είναι πολλή σφιχτή.
Κούραση – νύστα. Τα κουρασμένα μωρά κλαίνε έντονα, μέχρι εξαντλημένα από το κλάμα να τα πάρει τελικά ο ύπνος. Η λύση σε αυτό είναι να έχετε μια καλά οργανωμένη καθημερινή ρουτίνα που να περιλαμβάνει σταθερά ωράρια ύπνου.
Κολικοί. Τα μωράκια που υποφέρουν από κολικούς κλαίνε συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ και για συγκεκριμένη ώρα. Το κλάμα είναι πραγματικά σπαραχτικό, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό σας, όπως να το κρατάτε πιέζοντας την κοιλίτσα του ή να βάλετε σε λειτουργία μια ηλεκτρική συσκευή. Ευτυχώς, οι κολικοί μετά το πρώτο τρίμηνο σταματούν.
Οδοντοφυΐα. Όταν ένα μωράκι βγάζει δόντια είναι πιθανόν να γίνει λίγο πιο γκρινιάρικο και να κλαίει περισσότερο. Χρησιμοποιείστε κρίκους οδοντοφυΐας και τις ειδικές αλοιφές για τα ούλα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος σας.
Πόνος. Το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει το μωρό σας για να σας ειδοποιήσει ότι πονά. Αν έχετε καλύψει όλες τις ανάγκες του( φαγητό, ύπνο, πάνα κλπ) και συνεχίζει να κλαίει , τότε είναι πιθανόν να πονά.
Επικοινωνία. Πολλές φορές το κλάμα ενός μωρού δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, αλλά απλά είναι μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή σας, να σας ζητήσει δηλαδή να το πάρετε αγκαλίτσα και να ασχοληθείτε μαζί του, γιατί απλά βαρέθηκε να είναι μόνο του.
Τέλος, να θυμάστε ότι σε αυτούς τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας θα πρέπει να ανταποκρίνεστε άμεσα στο κλάμα του, χωρίς να σκέφτεστε ότι θα το κακομάθετε, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
mother.gr