Μην χασετε

Τριχόπτωση: Αντιμετώπιση και θεραπεία με μάσκες μαλλιών, βιταμίνες και βότανα

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα πρόβλημα που βασανίζει όχι μόνο τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι αρκετές και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίσιμες. Υπάρχουν θεραπείες με σαμπουάν και λοσιόν μαλλιών, αλλά και με χάπια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης πολλές φορές μπορεί να γίνει και με φυσικούς τρόπους που θα βοηθήσουν τα μαλλιά να πυκνώσουν και να δυναμώσουν, μειώνοντας την αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής.

Είναι φυσιολογικό να βλέπετε καθημερινά τρίχες να κολλούν στην βούρτσα σας, αφού ο κύκλος ζωής τους έχει 3 φάσεις (αναγενή, καταγενή και τελογενή) και διαρκεί περίπου 2-7 έτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μέρα να πέφτουν 50 – 100 τρίχες, οι οποίες αντικαθίστανται από καινούργιες. Σε περίπτωση όμως που παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση, σχεδόν διπλάσια για περισσότερο από 2 μήνες, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Αυτός θα σας εξετάσει, ώστε να αναγνωρίσει την αιτία του προβλήματος και να σας δώσει την σωστή θεραπεία.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την εποχιακή τριχόπτωση. Πρόκειται για μια φυσιολογική απώλεια μαλλιών, η οποία συμβαίνει μετά την περίοδο του καλοκαιριού, που τα μαλλιά έχουν ταλαιπωρηθεί λίγο παραπάνω από τον ήλιο, την θάλασσα ή την πισίνα. Η συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης είναι παροδική και αν έχει μεγάλη έκταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικές μάσκες μαλλιών, βασισμένες σε έλαια και βότανα.

Εξίσου συνηθισμένη βέβαια είναι και η γονιδιακή τριχόπτωση. Πολλές γυναίκες, λόγω κληρονομικότητας έχουν μεγαλύτερη απώλεια τριχών, η οποία οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, ένας ειδικός μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη λύση για να περιορίσετε το πρόβλημα.

Advertisements

Ανακαλύψτε λοιπόν τα πάντα γύρω από τα είδη τριχόπτωσης, τις θεραπείες αντιμετώπισης και τα αίτια που την προκαλούν και βάλτε τέλος στην αραίωση και την απώλεια μαλλιών.

Είδη αλωπεκίας:

Ακούσια: Πρόκειται για την φυσιολογική τριχόπτωση μαλλιών που οφείλεται στο γεγονός πως όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή αραίωση.

Ανδρογενετική: Είναι μια μορφή αραίωσης των μαλλιών που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση. Η συγκεκριμένη μορφή εμφανίζεται στις γυναίκες συνήθως μετά τα 40 και πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Τα μαλλιά αραιώνουν σε όλο το τριχωτό με έμφαση στην κορυφή του κεφαλιού.

Γυροειδής (Τριχοφάγος): Η αυτοάνοση αυτή πάθηση δημιουργεί τοπικές αραιώσεις των μαλλιών της τάξεως των 1-5 εκατοστών. Εμφανίζεται ξαφνικά και δημιουργεί σημεία όπου το δέρμα είναι άτριχο και λείο. Αν και είναι πιο σύνηθες στο κεφάλι, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί και σε όλο το σώμα. Αν μάλιστα υπάρξει ολική απώλεια τριχών, ακόμη και από τα βλέφαρα, ονομάζεται ολική γυροειδής. Αυτή η μορφή είναι στο 90% παροδική, αφού μετά από μερικά χρόνια η τριχοφυΐα επανέρχεται.

Διάχυτη: Λόγω των αλλαγών στον κύκλο ζωής της τρίχας και συγκεκριμένα την ταυτόχρονη τελογενή φάση ανάπτυξης σε μεγάλο αριθμό τριχών, παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Η συγκεκριμένη μορφή παροδικής τριχόπτωσης εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός υπόκειται σε ακραίες αλλαγές, όπως έλλειψη σιδήρου, υποθυρεοειδισμό, δίαιτες, εγκυμοσύνη, μεγάλες εγχειρήσεις κλπ. Συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά μετά την εμφάνιση της τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά.

Advertisements

Ουλωτική: Η μορφή αυτή είναι πιο σπάνια, αλλά μόνιμη. Εμφανίζεται όταν πέφτουν τα μαλλιά λόγω ολικής καταστροφής του θύλακα της τρίχας και δημιουργούνται ουλές. Συνήθως δημιουργείται από δερματικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ακμή, θυλακίτιδα, κυτταρίτιδα κλπ, αλλά και από δερματοπαθήσεις σαν τον λύκο.

Αίτια της τριχόπτωσης:

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί πέφτουν τα μαλλιά;» δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες υγείας ή περιποίησης που τα κάνουν αδύναμα. Οι σημαντικότεροι όμως είναι οι εξής:

– Κληρονομικότητα
– Πολυκυστικές ωοθήκες
– Αντισυλληπτικά χάπια
– Εγκυμοσύνη / Γέννα
– Εμμηνόπαυση
– Χημειοθεραπείες
– Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β
– Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α
– Αναιμία / Έλλειψη σιδήρου / Χαμηλή φερετίνη
– Έλλειψη πρωτεΐνης
– Υπερβολικές δίαιτες
– Υποθυρεοειδισμός
– Αυτοάνοση τριχόπτωση
– Λύκος
– Στρες / Άγχος
– Κακή φροντίδα μαλλιών και σφιχτά χτενίσματα
– Συχνή χρήση προϊόντων styling και εργαλείων θερμότητας
– Λούσιμο με ζεστό νερό
– Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής
– Πιτυρίδα / σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που προκαλεί τριχόπτωση και φαγούρα στο κεφάλι
– Μετά από εγχείρηση ή σοβαρή ασθένεια
– Μετά από σοβαρό τραυματισμό με απώλεια αίματος

Θεραπεία για τριχόπτωση στις γυναίκες:

Η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων και φαρμάκων, όπως αμπούλες και χάπια κατά της τριχόπτωσης, που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας, ανάλογα με την μορφή και την έκταση του προβλήματος. Κάποια εξ αυτών περιέχουν κορτικοστεροειδή ή μινοξιδίλη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν θεραπείες που βασίζονται στη χρήση σαμπουάν για την τριχόπτωση, αλλά και λοσιόν μαλλιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Εξίσου όμως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης παίζουν και οι βιταμίνες, οι οποίες λαμβάνονται μέσω της σωστής διατροφής, αλλά και από συμπληρώματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες για τα μαλλιά που ενδυναμώνουν την τρίχα και βοηθούν στην γρηγορότερη ανάπτυξη της.

Πέρα όμως από τις φαρμακευτικές και τις επεμβατικές αγωγές για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών, υπάρχει και η εγκεκριμένη θεραπεία με χρήση συσκευών λέιζερ. Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο εφαρμογής λέιζερ χαμηλών συχνοτήτων που ενδυναμώνει τα μαλλιά, χωρίς να υπάρχουν επιπλοκές και παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία της τριχόπτωσης με laser αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, οδηγώντας στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας, τόσο σε μήκος όσο και σε διάμετρο. Πολλές φορές η θεραπεία αυτή λειτουργεί ως συμπληρωματική.

Αν όλα τα παραπάνω, καθώς και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης δεν έχουν αποτέλεσμα, υπάρχει πάντα η λύση της μεταμόσχευσης μαλλιών. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός μετακινεί τρίχες, τα λεγόμενα εμφυτεύματα μαλλιών, από υγιείς και πυκνές περιοχές προς τις πάσχουσες.

Αντιμετώπιση τριχόπτωσης γυναικών με φυσικούς τρόπους:

Αν το μυαλό σας βασανίζεται από το ερώτημα «πως να σταματήσω την τριχόπτωση» με φυσικό τρόπο, τότε τα έλαια και οι μάσκες μαλλιών με βότανα και άλλα φυσικά προϊόντα που θα δείτε στη συνέχεια, μπορούν να αποτελέσουν μια ευεργετική θεραπεία για την απώλεια τριχών κάθε μορφής. Η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει την πύκνωση των μαλλιών με φυσικό τρόπο, χωρίς την χρήση χημικών ουσιών και κορτιζονούχων φαρμάκων.

Advertisements

Έλαια κατά της τριχόπτωσης:

Η φύση είναι πλούσια σε ευεργετικά έλαια που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μαλλιών και στην υγιή και γρήγορη ανάπτυξη τους, καταπολεμώντας την αραίωση στο κεφάλι. Η εφαρμογή τους με την βοήθεια μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τα αδύναμα μαλλιά πιο γερά. Το μασάζ αυτό διεγείρει τα τριχοθυλάκια και παράλληλα κάνει απολέπιση στην περιοχή αφήνοντας χώρο στις νέες τρίχες να αναπτυχθούν.

Ελαιόλαδο στα μαλλιά για την τριχόπτωση:

Ένα από τα κορυφαία σε προτιμήσεις και εύκολα στην εύρεση λάδια για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αλλά και για τους ανθρώπους με έντονη ξηροδερμία στο κεφάλι, είναι το ελαιόλαδο. Η μάσκα μαλλιών με λάδι ελιάς αποτελεί από τα αρχαία χρόνια ένα από τα βασικά μυστικά ομορφιάς που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες προκειμένου να διατηρήσουν τα μαλλιά τους δυνατά, λαμπερά, όμορφα και υγιή.

Εφαρμόζοντας την 1 φορά την εβδομάδα ή έστω κάθε 15 μέρες, θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Ο τρόπος εφαρμογής του ελαιόλαδου στα μαλλιά είναι πολύ απλός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ζεστάνετε ελαφρώς και να το απλώσετε στις τρίχες από την ρίζα μέχρι την άκρη, κάνοντας παράλληλα απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Έπειτα, βάλτε από πάνω ένα σκουφάκι ή μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το λάδι να δράσει τουλάχιστον μισή ώρα πριν λουστείτε. Όσο περισσότερο το αφήνετε, τόσο το καλύτερο. Μάλιστα, αν θέλετε μπορείτε να το εφαρμόσετε πριν πάτε για ύπνο και να λουστείτε το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θερμότητα ενισχύει την θεραπευτική του δράση και την τόνωση των μαλλιών, αφού βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του από την τρίχα.

Άλλα φυτικά έλαια που δρουν ενάντια στην τριχόπτωση:

Αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να εφαρμόσετε με τον ίδιο τρόπο τα παρακάτω έλαια που είναι το ίδιο ευεργετικά.

Πιο συγκεκριμένα, το δαφνέλαιο δρα ενάντια στην τριχόπτωση, διότι περιέχει λιπαρά οξέα και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε. Έτσι τονώνει και ενισχύει την δομής της τρίχας, προστατεύοντας την από την πτώση.

Εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι και το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο που ενυδατώνει σε βάθος την τρίχα, αντιμετωπίζει τη φθορά και τα κάνει απαλά και υγιή.

Από την άλλη μεριά, αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και αποτελεί ιδανικό συστατικό στην περιποίηση των μαλλιών. Έχει μαλακτικές ιδιότητες και βοηθά στην μείωση της τριχόπτωσης, της ξηροδερμίας και των ερεθισμών στο κεφάλι.

Τέλος, το καστορέλαιο είναι γνωστό για την βοήθεια που προσφέρει στην γρήγορη και υγιή ανάπτυξη της τρίχας, γεγονός που βοηθά και στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το σησαμέλαιο, το έλαιο καρύδας ή τη βιταμίνη Ε.

Μάσκες μαλλιών για την τριχόπτωση:

Πέρα από τα έλαια που είναι πολύ ευεργετικά στην αντιμετώπιση της αλωπεκίασης, υπάρχουν αρκετές φυσικές μάσκες μαλλιών με βότανα ή χωρίς που είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιο γνωστά βότανα που κάνουν τα μαλλιά δυνατά και μειώνουν την τριχόπτωση, είναι η τσουκνίδα, το δενδρολίβανο, το χαμομήλι, η δάφνη, το θυμάρι και το πράσινο τσάι. Ακόμη και ένα απλό αφέψημα με ένα εξ αυτών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της. Απλά εφαρμόστε το στα μαλλιά σας από την ρίζα μέχρι τις άκρες κάνοντας 5λεπτο μασάζ. Αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά και ξεπλυθείτε.

Φυσική μάσκα μαλλιών με τσουκνίδα και δεντρολίβανο κατά της τριχόπτωσης:

Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την τριχόπτωση, αφού η ρίζα της εμποδίζει την ορμόνη DHT, που ευθύνεται για την ανδρογενή αλωπεκεία, να παραχθεί. Βράστε λοιπόν σε 2 φλιτζάνια νερό μερικές ρίζες τσουκνίδας με δυο κλωνάρια δενδρολίβανο και απλώστε την τονωτική αυτή λοσιόν μόλις κρυώσει σε βρεγμένα μαλλιά, κάνοντας παράλληλα μασάζ για 5 λεπτά. Αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες και ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό.

Θεραπεία τριχόπτωσης με βότανα:

– Δημιουργήστε το δικό σας σαμπουάν για τριχόπτωση και αδύναμα μαλλιά ρίχνοντας 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου σε ένα απλό σαμπουάν. Εναλλακτικά, προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες έλαιο τεϊόδενδρου.

– Κάντε μασάζ στο κεφάλι με ένα μείγμα που έχει ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε 2 σταγόνες δεντρολίβανο με 2 σταγόνες υλάνγκ υλάνγκ ή 5 σταγόνες πιπερόριζα με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο.

– Δημιουργήστε μια κρέμα με 1 κρόκο αυγού, 100 γραμμάρια αφέψημα χαμομηλιού, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 200 γραμμάρια άχρωμη χένα σε σκόνη. Απλώστε τη στα μαλλιά σας και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά. Μετά λουστείτε κανονικά. Προσοχή, σε περίπτωση που τα μαλλιά σας είναι λιπαρά, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

– Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα τριγωνέλλας και 2 κουταλάκια του γλυκού γάλα καρύδας και εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και λουστείτε κανονικά με ένα ήπιο σαμπουάν.

Αντιμετώπιση τριχόπτωσης με αλόη:

Η αλόη έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και μία εξ αυτών είναι η καταπολέμηση της πτώσης των μαλλιών. Η εφαρμογή του χυμού ή του ζελέ της αλόης με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής εμποδίζει τις λοιμώξεις και ενεργοποιεί την ανάπτυξη της τρίχας. Επίσης, θρέφει σε βάθος τα μαλλιά, τα μαλακώνει και τα ενυδατώνει. Αφήστε την αλόη να σταθεί για 20 περίπου λεπτά και λουστείτε κανονικά.

Πρόκειται για μια πολύ ευεργετική μάσκα μαλλιών που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και 2 φορές την εβδομάδα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα