Από τη γέννηση, τα παιδιά χρειάζονται εμπειρίες και σχέσεις που τους δείχνουν ότι είναι πολύτιμοι και ικανοί άνθρωποι. Η θετική προσοχή, οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις από τους γονείς βοηθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν μια εικόνα για το πόσο σημαντικά είναι.
Η αυτο-εικόνα του παιδιού σας δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου με θετικά, στοργικά μηνύματα από εσάς και άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Μια υγιής αυτο-εικόνα είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη σχέση του παιδιού σας με άλλους ανθρώπους, αλλά και για την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς μαθαίνει τον κόσμο.
Τα συναισθήματα ασφάλειας του παιδιού σας προέρχονται κυρίως από τις αλληλεπιδράσεις του με εσάς. Εάν χαμογελάτε το παιδί σας όταν κοιτάζει προς το μέρος σας ή αν το διαβεβαιώνετε ότι είναι ασφαλές όταν φοβάται ή είναι αβέβαιο, το παιδί σας θα αισθάνεται ασφαλές. Αυτό δίνει στο παιδί σας αυτοπεποίθηση καθώς εξερευνά τον κόσμο.
Όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν καλύτερα σε ένα περιβάλλον όπου υποστηρίζονται, ενθαρρύνονται και νιώθουν ικανοποιημένα. Στην πραγματικότητα, οι στοργικές σχέσεις και η θετική προσοχή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των παιδιών.
Τι είναι η θετική προσοχή;
Η θετική προσοχή είναι ο τρόπος που δείχνετε αγάπη και στοργή στο παιδί σας. Μερικά παραδείγματα θετικής προσοχής:
- Χαμογελάτε στο παιδί
- Διατηρείτε οπτική επαφή και χρησιμοποιείτε εκφράσεις προσώπου ενώ μιλάτε
- Δείχνετε αγάπη μέσα από τις κινήσεις σας, για παράδειγμα, αγκαλιάζοντας το παιδί
- Χρησιμοποιείτε λέξεις για να το επιβραβεύσετε και να το ενθαρρύνετε
- Δείχνετε ενδιαφέρον για τα χόμπι, τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματά του
Πώς θα δώσετε θετική προσοχή στο παιδί
Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να στείλετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι είναι σημαντικό. Για παράδειγμα:
*Κοιτάξτε το παιδί σας και χαμογελάστε του
*Δείξτε ενδιαφέρον για αυτό που κάνει το παιδί σας – ζητήστε του να σας πει για αυτό εάν μπορεί
*Δώστε προσοχή και ακούστε το προσεκτικά όταν μιλάει, κάνοντάς του σχετικές ερωτήσεις
*Δημιουργήστε μερικές οικογενειακές ρουτίνες που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί, π.χ. να ετοιμάζετε μαζί το τραπέζι για το δείπνο της οικογένειάς σας
*Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, ώστε να κάνετε μαζί πράγματα που απολαμβάνετε
*Επιβραβεύστε το όταν δοκιμάζει κάτι καινούργιο ή κάνει μια προσπάθεια σε κάτι – για παράδειγμα, «Αυτή είναι μια πολύ όμορφη ζωγραφιά! Πού έμαθες να κάνεις τέτοιες σκιάσεις;»