Μην χασετε

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί για το νέο μέλος της οικογένειάς σας

Ακόμη κι αν το παιδί σας είναι ενθουσιασμένο με το ενδεχόμενο να αποκτήσει αδερφάκι, στην πράξη θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται την αγάπη και την προσοχή σας με ένα νέο μωρό. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, ειδικά εάν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία.

 

Πότε να ανακοινώσετε στο παιδί την εγκυμοσύνη σας

Εάν περιμένετε ένα νέο μωρό, το πότε και το πώς θα πείτε στο παιδί σας για την εγκυμοσύνη σας εξαρτάται από εσάς. Οι ηλικίες των παιδιών σας θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Μπορεί να είναι καλό να εξοικειώσετε το παιδί με την ιδέα ενός νέου μωρού αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη σας, ίσως τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις μήνες πριν από τη γέννηση του μωρού. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μιλήσετε για τα μωρά γενικά και μετά να μιλήσετε στο παιδί για το νέο σας μωρό.

Advertisements

Τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τον χρόνο, οπότε όταν εξηγείτε στο παιδί σας ότι περιμένετε ένα νέο μωρό, δοκιμάστε να το συνδέσετε με ένα οικογενειακό συμβάν. Θα μπορούσατε να πείτε ότι το νέο μωρό θα φτάσει αμέσως μετά τα γενέθλια του μπαμπά ή κάποιου άλλου μέλους της ευρύτερης οικογένειάς σας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θέλουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το μωρό, πώς έφτασε στην κοιλιά της μαμάς και πώς θα βγει. Υπάρχουν πολλά βιβλία για την εγκυμοσύνη και τη γέννηση που μπορούν να σας βοηθήσουν να δώσετε στο παιδί σχετικές εξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού.

 

Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για το νέο μέλος της οικογένειάς σας

Πριν από τη γέννηση

  • Διαβάστε στο παιδί ιστορίες σχετικές με μωρά. Κοιτάξτε φωτογραφίες και μιλήστε για το πώς μεγαλώνει η οικογένειά σας.
  • Δείξτε στο παιδί φωτογραφίες από όταν ήταν εκείνο μωρό.
  • Αφήστε το να αγγίξει την κοιλιά σας για να νιώσει το μωρό να κινείται και να κλωτσάει.
  • Βοηθήστε το να πάρει μέρος στην πρακτική προετοιμασία για το νέο μωρό. Ζητήστε τη γνώμη του για τα βρεφικά ρουχαλάκια και τη διακόσμηση του βρεφικού δωματίου.
  • Συζητήστε με το παιδί σας τι να περιμένει όταν έρθει στο σπίτι σας το νέο μωρό.
  • Εάν το παιδί εκφράζει ανησυχίες για τον ερχομό του νέου μωρού, συζητήστε μαζί του και καθησυχάστε το. Δώστε του πολλή αγάπη και αγκαλιές και επικεντρωθείτε στα θετικά – για παράδειγμα, θα έχει έναν αδελφό ή μια αδελφή που θα αγαπήσει.
  • Εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα ή να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι, είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να κάνετε αυτές τις αλλαγές πολύ πριν γεννηθεί το μωρό ή να αφήσετε αυτές τις αλλαγές για αργότερα.

 

Advertisements

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο

  • Ενημερώστε το παιδί ποιος θα το φροντίζει κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο.
  • Εκτυπώστε μερικές οικογενειακές φωτογραφίες για να τις έχει το παιδί δίπλα στο κρεβάτι του όσο θα λείπετε.
  • Προσπαθήστε ώστε η ρουτίνα του παιδιού να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ίδια, ώστε να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα.
  • Μείνετε σε επαφή με το παιδί όσο είστε στο μαιευτήριο.

 

Όταν το μωρό έρθει στο σπίτι

  • Χαιρετίστε το παιδί με μια μεγάλη αγκαλιά προτού του γνωρίσετε το αδερφάκι του για πρώτη φορά.
  • Εάν η οικογένεια και οι φίλοι σας στέλνουν δώρα για το νέο μωρό, προτείνετε να στείλουν κάτι μικρό και συμβολικό και για το μεγαλύτερο παιδί.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα